Tips för hemmet

Det är därför du bör förvara tomater med stjälken nedåt

De flesta har hört talas om att tomater ska förvaras utanför kylskåpet för att hålla sig fräscha och goda längre. Men det är inte allt. Allt som krävs är en liten förändring i vanorna för att njuta av den goda smaken längre.

Tomater är lättfördärvliga. Allt handlar om vatten

Tomater består av 93 % vatten och deras skal är mycket tunt. Varje gång skalet bryts kommer mer luft in i tomaten. Detta kan starta rötningsprocessen.

När vi skalar av stammen bryter vi tomatens skal. Detta gör det lättare för luft att komma in. Därför bör tomater med avbruten stjälk förvaras på ett annat sätt än tomater med stjälken intakt.

Med stjälken uppåt eller nedåt? Det gör en stor skillnad

Den kulinariska tidskriften Cook’s Illustrated genomförde ett experiment. Två partier tomater med avbruten stjälk lämnades i köket i rumstemperatur i flera dagar: den ena placerades med stjälken uppåt, den andra tvärtom.

Det visade sig att tomaterna med stjälken nedåt ruttnade mycket långsammare än tomaterna som placerades tvärtom.

Varför hände detta? Det är enkelt. Genom att förvara tomater i rumstemperatur med ”stjälken” nedåt skyddas tomaterna lite bättre och hindrar luft från att tränga in genom det exponerade området nära stjälken. Som ett resultat kommer tomater som förvaras på detta sätt att hålla sig färska längre.

Tomater ut ur kylskåpet eller in i kylskåpet? Forskarna är oeniga

Vi hör också ofta rådet att tomater förvaras bättre utanför kylskåpet. Det har till och med gjorts några vetenskapliga studier i ämnet.

De flesta forskare anser att vid temperaturer under 10 grader Celsius börjar en förening (kallad (Z)-3-hexenal) att bildas i tomater, vilket är orsaken till att deras smak försämras.

För att bevara smaken är det därför bättre att inte förvara tomater i kylskåpet. Utanför kylskåpet håller sig tomaterna fräscha kortare tid, men det kan avhjälpas genom att förvara dem med stjälkarna nedåt och ta bort eventuell folieförpackning.

Leave a Response