Trädgård

Varför gurkor växer ihåliga och vad du behöver göra

Hollowing är ett ganska vanligt problem som många trädgårdsmästare stöter på. I teorin är sådana frukter ätbara. Det rekommenderas dock inte att använda dem för betning – som regel har sådana gurkor en något bitter smak. Här är orsakerna till att denna anomali uppträder i tillväxten av gurkor.

Orsaker till hålighet i gurkor

Miljöförhållanden – Den mest sannolika orsaken är värme och torka, eftersom de optimala förhållandena för gurkans tillväxt är konstant måttlig fuktighet.

Slutsatsen är följande: Under perioder av torka ska du vara särskilt försiktig när du vattnar gurkbäddar och vid plantering ska du följa det rekommenderade avståndet mellan plantorna.

Det är därför mycket viktigt att gurkorna vattnas snabbt. Detta gäller särskilt för moderna högproducerande sorter och hybrider, som förbrukar stora mängder vatten och värme under den aktiva fruktsättningen.

Den optimala bevattningsmetoden är droppbevattning, där fukten kommer direkt in i växternas rotzon. Vanligtvis appliceras droppbevattning i små portioner med hjälp av speciella droppdispensrar.

Vissa bevattningsregler måste också följas. Vattna växter bör endast göras på morgonen eller kvällen. Se till att det inte blir kvar några fuktdroppar på plantorna under en varm solig dag när du vattnar, annars kan gurkorna brännas. Det är inte rekommenderat att använda en kraftig vattenstråle för att vattna rabatterna eftersom det kan skada växternas rotsystem.

Vattna inte gurkorna med kallt vatten. I växternas fruktfas bör volymen vattenförbrukning ökas två till tre gånger. Var noga med att lossa jorden efter vattning.

När du planterar gurkor är det lämpligt att tillämpa en mulchteknik. Naturliga material som halm, humus, torv, tallnålar, böntoppar, sågspån etc. kan användas som mulch.

Om det finns för mycket kväve i jorden kommer frukten att växa snabbare. Som ett resultat av den snabba tillväxthastigheten kommer ett hålrum att dyka upp inuti gurkan. Lösningen är att minska mängden gödselmedel som appliceras. Om du misstänker att problemet kan bero på borbrist kan du prova att bespruta bladen med en borsyralösning som består av 0,5 tesked bor per 4 liter vatten.

Otillräcklig pollinering – agronomer tror att orsaken till ihåliga gurkor, vattenmeloner och pumpor är bristen på tillräcklig pollinering av fröna. Enkelt uttryckt, dina växande gurkor pollineras förmodligen inte ordentligt eller så dör fröna under utvecklingen.

Läs informationen på gurkfröförpackningarna noga – vissa sorter är mer känsliga för att det bildas hål inuti än andra.

Leave a Response