Tips för hemmet

Bara två ägg om dagen har en kraftfull effekt på kroppen. Här är de verkliga effekterna av att äta dem

Eftersom det har visat sig att ägg inte bidrar till högre kolesterolnivåer har deras popularitet i kosten ökat dramatiskt. Fördelarna med att äta ägg går dock långt utöver denna enda egenskap. Låt oss ta reda på vilka effekter vi kan observera när vi konsumerar två ägg om dagen.

Ägg kan med säkerhet beskrivas som supermat. De innehåller alla essentiella aminosyror, vilket gör dem till en komplett proteinkälla. Protein är viktigt för kroppen, bland annat hjälper det till att bygga upp och förnya muskler, ben och vävnader. Varför är det annars värt att sträcka sig efter dem?

Varför äta ägg?

1. stödjer hjärnans funktion

Ägg är rika på kolin, som är viktigt för att hjärnan ska fungera korrekt. Kolin är avgörande för nervsystemetbland annat för produktionen av acetylkolin – en neurotransmittor som ansvarar för minne, inlärning och koncentration. Kolinbrist kan leda till minnesproblem, koncentrationssvårigheter och inlärningssvårigheter.

Forskning visar att regelbunden konsumtion av ägg kan förbättra minnet och koncentrationsförmågan. Ett exempel är en studie som publicerades i tidskriften Neurobiology of Learning and Memory, där man fann att personer som åt två ägg om dagen under fyra veckor förbättrade sina resultat på minnes- och koncentrationstester. En annan studie som publicerades i The Journal of Nutrition visade att barn som åt ett ägg om dagen under åtta veckor också presterade bättre på tester av minne och inlärning.

2. förbättra synen och hudtillståndet

Ägg ger lutein och zeaxantinantioxidanter som skyddar synen och stödjer ögonfunktionen. Lutein och zeaxantin är koncentrerade i gula fläcken, den del av näthinnan som ansvarar för den skarpa syn som krävs för aktiviteter som kräver precision, t.ex. läsning eller bilkörning. Brist på dessa antioxidanter kan leda till makuladegeneration, som är den vanligaste orsaken till blindhet hos personer över 60 år.

Studier visar att regelbunden äggkonsumtion motverkar makulära degeneration. En studie som publicerades i Archives of Ophthalmology visade till exempel att personer som åt två ägg om dagen under två år hade en 44% minskad risk att utveckla sjukdomen. En annan studie som publicerades i The American Journal of Clinical Nutrition visade att personer som åt ägg dagligen under åtta veckor hade 26% mer lutein och zeaxantin i gula fläcken.

3. hjälp med viktminskning

Ägg ger protein och hälsosamma fetter. Protein, som är viktigt för kroppen, hjälper till att bygga och regenerera muskler och ger också en känsla av mättnad, vilket kan bidra till att minska kalorierna i kosten.

Nyttiga fetter i äggulan ger också hjälper till att upprätthålla mättnadskänslan och förhindra överdrivet kaloriintag. Studier visar att personer som börjar dagen med ägg får i sig färre kalorier under dagen jämfört med dem som äter andra frukostprodukter, t.ex. flingor.

4. reglerar blodsockernivån och främjar hjärthälsan

På grund av sitt låga kolhydratinnehåll och höga proteininnehåll bidrar ägg till att upprätthålla stabila blodsockernivåer. De upprätthåller konstant energi och stabila blodsockernivåer.

Ägg är rika på vitamin A, E, B2, B6 och B12, som främjar blodkärlens hälsa och minskar risken för hjärtsjukdomar. Antioxidanter som lutein och zeaxantin, sänker triglyceridnivåerna och främjar hälsosamma nivåer av ”goda kolesterol.

6. ha en positiv effekt på fertiliteten

Näringsämnen i ägg, t.ex. vitamin A, E, B12, folsyra, selen och zink, har en positiv effekt på fertiliteten. Dessutom kan omega-3-fettsyrorna i ägg främja fertiliteten hos kvinnor, och antioxidanterna i ägg förbättrar spermiekvaliteten hos män.

8 Tillför D- och E-vitamin, stärker immunförsvaret

Ägg är en källa till D-vitamin, som underlättar upptaget av kalcium och fosfor, vilket har betydelse för benhälsan och det allmänna fysiska välbefinnandet. Vitamin D Fördelar även humörvilket är nyckeln till mental hälsa.

E-vitamin i ägg skyddar kroppen från skadliga ämnen och stärker immunförsvaretoch minskar därmed risken för kroniska sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer.

Leave a Response