Lukt är det primära sinne som gör det möjligt för oss att identifiera en farokälla. Det är ofta den första signalen som får oss att fundera på om vi verkligen vill äta den där yoghurten som har legat öppen i kylskåpet en längre tid. Det visar sig att till och med den specifika doft vi känner i sovrummet kan vara ett tydligt tecken på att något är fel.

Sovrummet är den plats i hela huset där vi vill känna oss som bäst. Det är ju trots allt där vi sover och återhämtar oss. Det skulle vara bra att vila huvudet också. Under tiden, när en konstig lukt kommer in i våra näsborrar, är det verkligen svårt. Ungefär som ruttnande frukt. Men var kom den ifrån när ingen här åt något? Det visar sig att det kan vara ett tecken på att vi omedvetet delar säng med någon.

Känner du lukten av ruttnande hallon i ditt sovrum? Vi har dåliga nyheter

Lukten av ruttnande hallon är inte precis den trevligaste. Ännu mer så när vi vet vad det innebär. THär är lukten som plattmaskar avger. Dessa är några av de värsta skadedjuren vi kan hitta i våra hem. De är väldigt svåra att bli av med eftersom de snabbt koloniserar madrasser, sängramar och lätt sprider sig till närliggande golvlister och möbler. De gömmer sig i springor och när vi somnar kommer de fram för att äta.

Hur känner man igen vägglöss? Förutom det faktum att plattmaskar avger den karakteristiska lukten av ruttnande hallonde får också sig själva att lukta mer smärtsamt. Bita få människor gillar det, särskilt när det väcker oss mitt i natten. Sådant är livet med plattmaskar också. Ibland skapar de ett slags ”spår” av bett på våra kroppar, som påminner om en myggattack.

Detta gör att vi kan dra slutsatsen att vi har fallit offer för husflugan och inte till exempel en allergisk reaktion på tvättpulver. Dessutom hittar vi deras avföring och små blodiga fläckar på sängkläderna på platser där de häckar.

Hur man kan bli av med husmartiner? Hemläkemedel hjälper, men…

Först och främst är det värt att införa förebyggande. Regelbunden dammsugning av madrassen, avtorkning av säng och möbler samt tvätt av sängkläder minskar risken för överavel. Vägglöss tål inte vissa lukter, så det är värt att använda eteriska oljor nära sängen, t.ex. lavendel eller eukalyptus.

Om du redan har upptäckt vägglöss i din säng är det ett måste att tvätta lakanen på hög värme, dammsuga madrassen och torka av ramarna. Dessutom kan vi köpa specialmedel för vägglöss i butikerna. Detta kan dock vara otillräckligt eftersom de bygger bo i de minsta och svåråtkomliga springorna. Den bästa lösningen i en sådan situation är att använda sig av professionella tjänster.