Trädgård

Vad ska man se upp med när man vattnar en orkidé i värmen?

Husorkidéer har alltid väckt uppmärksamhet. Dessa skönheter är originella och sticker ut bland resten av blommorna och tillhör verkligen ”eliten” i deras värld. Men att ta hand om orkidéer på sommaren kräver särskild uppmärksamhet – det här är den mest riskfyllda perioden när de kan drabbas av felaktig vattning, plats etc.

Var ska man sätta orkidén på sommaren?

Först och främst är blommans korrekta placering i förhållande till ljuskällor, men också till damm, viktig. För normal utveckling behöver denna växt belysning i 12 timmar varje dag – den tolererar dock inte direkt exponering för solljus.

Därför är grundregeln för sommarplacering: inga fönster eller balkonger i söderläge. Om det inte finns några andra alternativ bör du dra krukan bort från fönsterbrädan djupt in i rummet, där växten får gott om ljus men bladen inte kommer i direkt kontakt med de brännande middagsstrålarna. Det är inte heller önskvärt att placera en orkidé på fönsterbrädan i ett öppet fönster om det vetter mot en aktiv väg.

Enligt vår uppfattning är damm bara smuts, men för orkidén är det en fukttjuv, som blomman är i akut behov av. Ju mer damm det finns i luften, desto torrare är det och desto mer lider orkidén. Om du inte har någonstans att fly undan dammet kan du helt enkelt ge ditt exotiska husdjur en dusch oftare, vilket både tvättar bort dammet från växten och återfuktar den.

Vattna din orkidé på sommaren

Vattna orkidéer oftare på sommaren, i genomsnitt upp till 2-4 gånger i veckan. Den exakta vattenvolymen och vattningsfrekvensen är faktorer som bestäms individuellt beroende på lufttemperaturen, typen av orkidé, dess storlek etc.

Det viktigaste kriteriet är fuktnivån i krukan. I transparenta krukor kan detta bestämmas av närvaron av kondensdroppar. Om de täcker krukans sidor tjockt finns det tillräckligt med fukt. Och när mängden kondens minskar eller dropparna blir mycket glesa är det dags att vattna växten. I ogenomskinliga krukor bestäms denna parameter genom att doppa en pinne eller pappersremsa i substratet. Om det finns tillräckligt med fukt bör det finnas ett vått spår på pinnen och kanten på papperet som sticker ut över substratet kommer att vara mättat med vatten efter ungefär en minut.

Det är bättre att höja fuktnivån i rötterna inte genom att vattna direkt utan genom att doppa krukan i vatten. Vattennivån bör matcha marknivån. Lämna krukan så här i 30-40 minuter, under vilken tid substratet har tid att bli mättat med fukt och rötterna kommer att ha tillräckligt med vatten för de närmaste dagarna. Glöm inte heller ”hygienbehandlingar” – att vattna den ovanjordiska delen av orkidén från en dusch eller sprayflaska. Vattningen ska vara riklig – vattnet ska rulla av bladen, tillsammans med vilket damm och andra föroreningar kommer att tas bort.

Att ta hand om en blommande orkidé

De regler som redan har fastställts gäller fortfarande och kompletteras endast med följande.

Förse växten med en skillnad mellan dag- och nattemperaturer på 3-6 ℃. Detta kommer att förlänga blomningsperioden och stimulera orkidén att bilda nya knoppar. För att skapa en sådan temperaturskillnad räcker det att hålla orkidén på balkongen på natten under sommaren och återföra växten till sin vanliga plats i rummet under dagen.

Byt ut 2-3 vattningar i månaden med flytande gödselmedel. Se till att substratet är tillräckligt fuktigt; om inte, vattna växten och tillsätt gödselmedel först efter 1-2 dagar.

För att hjälpa orkidén under aktiv tillväxt och blomning kan du också spraya bladen med toniska sprayer för att förbättra deras tillstånd, stimulera blomningen och minska dammuppbyggnaden.

Leave a Response