Tips för hemmet

Extrema temperaturer kommer att komma dessa dagar. Tjeckiska uppfann ett trick för att svalka sig utan luftkonditionering

Slovakiens stadigt stigande temperaturer förvånar och oroar många invånare. Antagandena om att vi skulle nå temperaturer på runt 35 °C i år har visat sig vara felaktiga. Meteorologerna varnar nu för att temperaturerna kan komma att överstiga 40 °C, vilket är ovanligt i vår region. Redan nästa vecka kan vi vara nära den gränsen, med prognoser som tyder på temperaturer på upp till 38 °C. Vissa områden kan till och med uppleva temperaturer på över 40 grader.

Hur svalkar man sig under värmeböljan?

Även om höga temperaturer på sommaren är vanliga och ibland välkomna, finns det en viss tröskel vid vilken de blir outhärdliga. Detta gäller särskilt för dem som inte har tillgång till kustnära klimat, och temperaturer över 35 grader är en utmaning för dem. Det är särskilt utmanande för människor som måste tillbringa tid inomhus utan luftkonditionering eller tillräcklig ventilation.

Lyckligtvis har František, som är expert på att hålla sig sval under varma dagar, tagit fram några användbara tips för mix24.cz. Ett av dem är rekommendationen att inte öppna fönstren under dagen. Även om det är varmt i lägenheten är utomhustemperaturen ännu högre, så att öppna fönstren kommer bara att förvärra situationen. Aluminiumpersienner är ett utmärkt skydd mot solljus, och det är viktigt att dra upp dem på kvällen och öppna fönstren för att släppa in den svalare nattluften.

Alternativ till luftkonditionering

För den som inte har persienner finns det andra sätt att sänka temperaturen i bostaden. Ett alternativ är att fukta gardinerna med kallt vatten, vrida ur dem ordentligt eller sätta dem i ett kort tvättprogram. Fuktiga gardiner kan effektivt kyla rummet och absorbera värme. Om du inte vill blötlägga gardinerna direkt kan du spraya dem med jämna mellanrum med vatten från en sprayflaska. Ett annat alternativ är att blöta upp gardinen och dra den över fönstret.

Även i en lägenhet utan luftkonditionering kan du uppnå en behaglig svalka genom att använda badrummet och köket. Kör några centimeter kallt vatten i diskbänken, diskbänken och badkaret. Det avdunstande vattnet kommer att kyla rummet. På samma sätt kan du använda isbitar som placeras runt om i lägenheten i glas eller skålar, vilket också sänker temperaturen behagligt. En fläkt placerad framför isbitarna förbättrar effekten ytterligare, eftersom den kalla luften kommer att blåsa runt i rummet.

Med stigande temperaturer är det viktigt att hitta effektiva sätt att upprätthålla en behaglig miljö hemma eller på jobbet. Även utan luftkonditionering finns det beprövade metoder som hjälper till att lindra effekterna av värmen. Genom att följa dessa enkla tips kan du hantera även de hetaste sommardagarna.

Leave a Response