Tips för hemmet

Potatisbakterien har angripit tomaterna. Kan frukten och buskarna räddas?

Trots sitt namn är potatisbladmögel också farligt för tomater. Denna sjukdom, som orsakas av svamporganismen Phytophthora infestans, angriper främst solrosor. Det är en av de värsta sjukdomarna som kan drabba våra grödor och den sätter en betydande press på avkastningen. Vilka är symtomen på potatisblod, hur man undertrycker det och hur man förhindrar dess attacker? Vi kommer att förklara det för dig i den här artikeln.

Potatisblod på tomater – symtom

Denna sjukdom uppträder på grödor runt juni och gynnas av vått väder. Det första tecknet på potatisbladmögel på tomater är grönaktiga, vattniga fläckar på bladen. I det första skedet uppträder fläckarna på de nedre bladen, blir större och brunare med tiden och flyttar till alla ovanjordiska delar av tomatbusken. Där fläckarna uppstår mörknar bladens nerver eller blir till och med svarta. Ett annat symptom på potatisblod är bruna stjälkar och skott på tomater och mörka fläckar på frukten. Under fuktiga somrar uppträder en vit beläggning på undersidan av bladen på platsen för angreppet och liknande kan också förekomma på fruktfläckarna.

Hur sparar man tomater infekterade med potatisblight?

När potatisblod uppträder på tomater måste du agera snabbt och beslutsamt. Hemmetoder som är förebyggande snarare än interventionella kommer inte att hjälpa. Vförst och främst måste du ta bort alla infekterade delar av växten: löv, stjälkar och frukter. Det är bäst att bränna dem för att förstöra sjukdomen helt.

Tomater som är infekterade med potatisbladmögel kan endast räddas genom besprutning med specialist produkter för bekämpning av potatisbakterier. Patogenen som orsakar den är inte en svamp, utan en svampliknande organism, så du måste rikta in dig direkt på den. Innan du behandlar vår gröda med kemiska medel ska du dock ta bort alla röda eller orange frukter från buskarna. Besprutningen kommer att vara effektiv i ungefär två veckor, under vilken tid tomaterna skulle, som fortfarande kommer att mogna på busken, bör inte skördas eller konsumeras. Av denna anledning rekommenderas att man plockar de röda eller orange frukterna tidigare så att de kan mogna hemma. Å andra sidan kan exemplar som är något bleka eller helt gröna lämnas kvar på plantan eftersom de tar upp till två veckor att mogna. Dessutom bör hela tomatbusken, inklusive blad och frukt, sprutas med en speciell spray. Detta görs bäst på morgonen eller kvällen på en inte alltför varm men regnfri dag. Detta ökar chanserna att rädda tomater som attackerats av potatisblod.

Förebyggande åtgärder mot potatisbladmögel

Potatisbakterios är är svårt att kontrollera, så det är bättre att förhindra det. Detta görs redan i planteringsstadiet, där några enkla misstag kan få förödande konsekvenser. Luft- och markfuktighet samt dålig odlingshygien bidrar till att sjukdomen utvecklas. Vad krävs för att förebygga potatisbladmögel på tomater?

  • Använd växtföljd: Plantera inte tomater på samma plats där tomater eller potatis odlades föregående år. Sjukdomsagens har förmågan att överleva vintern i jorden.
  • Plantera inte tomater nära potatisHåll helst ett avstånd på ca 50 m mellan grödorna;
  • Före användning rengör verktygen noggrant (spadar, sekatörer), förorenade verktyg kan överföra patogener;
  • Använd breda plantorför att göra det svårt för patogener att förflytta sig från planta till planta. För tomater bör raderna vara 70-90 cm från varandra och avståndet mellan plantorna i en rad bör vara 40-60 cm;
  • Se till att växthusen är och tunnlar väl ventilerad; överdriven luftfuktighet uppmuntrar utvecklingen av sjukdomar. Ta också bort de nedre, marknära bladen på buskarna.
  • Vattna inte växter efter att bladen, vatten måste hällas direkt under roten;
  • Använd förebyggande kopparsprutningsom är en miljömässigt godkänd produkt.

Fler och fler tomatsorter dyker upp på marknaden, varav några är resistenta mot potatisbakterier. Dessa inkluderar Hoeny Moon, Awizo F1, Henryka F1, Antares F1. Det är värt att investera i dem för att spara pengar senare på att bekämpa denna sjukdom.

Leave a Response