Sommaren är vacker, men den kan också vara jobbig. Speciellt om vi tillbringar den i staden, i en lägenhet utan luftkonditionering. Det du njuter av på stranden vid vattnet kan vara en riktig olägenhet innanför dina fyra väggar. Och så pratar vi förstås om värmen, som kan vara riktigt obehaglig. Här är några tips på hur du enkelt kan avlasta dig själv och kyla ner ditt rum.

Du behöver inte ens en fläkt för att göra detta. Den här metoden kan verka lite konstig, men den fungerar verkligen. Dessutom kostar det praktiskt taget ingenting. Det hela tar bara några ögonblick och du behöver bara en sak som alla ändå har hemma. Och du kan njuta av resultatet under riktigt lång tid: ditt hem blir trevligare och betydligt svalare.

Ett sätt att bekämpa värmen är att hänga upp ett ljust lakan i fönstret. Detta är inte på något sätt en vit flagga för kapitulation. Tvärtom, det är ett vapen mot den tropiska värmen och solen som skiner rakt in i vår lägenhet.

Vad hjälper ett vitt lakan? Ganska mycket om det är fuktigt. Det reflekterar inte bara ljuset och skyddar dig från solen, utan det fuktar också luften och gör att den inte värms upp lika mycket.

Den här idén kan verka konstig, men det är bara värt att prova. Du kommer att se att du kommer att bli omedelbart lättad. Naturligtvis kan du också hänga våta gardiner i fönstret istället för våta lakan. Det är bäst om du tar dem direkt ur tvättmaskinen. Och när de är torra kan du spraya dem med vatten från en sprayflaska.

Ett annat sätt att skydda hemmet mot värmen är att använda NRC-folie, även kallad värme- eller nödfilt. Du kan köpa det, t.ex. på apoteket eller på internet för några ören, och det kommer väl till pass inte bara under fjällvandringar. NRC-film bör placeras på fönstren på sommaren med silversidan vänd utåt för att hålla värmen ute ur huset. Det viktiga är att den inte begränsar sikten, är billig och kan användas upprepade gånger.