När du hör små fötter knacka och skrapa på din vind kan det ofta vara en mård som har bosatt sig i ditt hem. Farfar visste alltid hur man skulle hantera dem. Tack vare ett trick kunde han känna sig trygg med dem.

Många husägare och andra kämpar med problemet med insekter som bor på vindar. Dessa djur förstör VVS, orsakar obehagliga lukter och gör ljud på natten och kämpar om territorium. Vindar i gamla hus är särskilt attraktiva för dem eftersom det är torrt och varmt och isoleringsmaterialet (t.ex. mineralull) ger dem utrymme att bygga sina bon.

Hur blir man av med mårdar så snabbt som möjligt? Så här skyddar du dig mot oinbjudna gäster

Mården är ett mycket blygt, snabbt och smart djur. Det finns dock humana och fredliga sätt att bli av med den eller hålla den borta från ditt hem. Min farfar trodde att det alltid var bäst att förebygga problem. När det gäller mårdar är tätning av taket en effektiv åtgärd.

Alla fönster och öppningar på vinden bör säkras med ganska tätt nät, genom vilket inget rovdjur kommer att kunna klämma sig. Det kan också vara bra att försvåra för dem att ta sig upp på vinden genom att linda in takfoten med t.ex. taggtråd. Kom ihåg att material som polystyren och mineralull inte är något större hinder för mårdar.

Hur man kan bli av med vägglöss på vinden? Min farfar förstörde det och hade sinnesfrid under lång tid

En annan lösning som min farfar använde var att använda päls. Tanken var att använda doften som finns på den och fungera som det största avstötningsmedlet för insekterna. Dessa djur har ett extremt känsligt luktsinne, så alla irriterande eller obehagliga dofter kommer att avskräcka dem från att utforska vårt hem ytterligare. Den bästa pälsen är katt- eller hundpäls, eftersom dessa djur anses vara naturliga fiender till mården. Allt vi behöver göra är att placera ut hårstrån längs mårdhundens vandringsvägar och effektivt skrämma bort den. Du måste dock byta ut dem då och då eftersom lukten försvinner med tiden.