Trädgård

När du vattnar peppar – vad ska du se upp för i värmen?

I allmänhet bör inte bara peppar utan också alla grödor som planteras utomhus vattnas på morgonen eller i skymningen. På detta sätt går fukten helt ner i jorden. Vid vattning under dagen kan solen skada växterna – dropparna som faller på bladen blir som små förstoringsglas, samlar strålarna vid en punkt och bränner bladen.

Metod för vattning

Det är mest effektivt att vattna från en vattenkanna med ett speciellt munstycke. Även på slangen kan du sätta ett speciellt tillbehör, med hjälp av vilket vattnet kommer att fördelas jämnt runt växterna, jorden runt rötterna kommer inte att tvättas bort och rötterna kommer inte att skadas.

Vattentemperatur

När det gäller vattentemperaturen är det bästa alternativet +22 till +24 grader. Kallt vatten som faller på jord som värms upp av solen stör balansen i rotsystemet. Varmt vatten bränner rötterna, normal växttillväxt stannar upp och processen för att få näringsämnen från jorden är komplicerad.

Vattning av peppar i varmt väder

Hur man vattnar paprika i värmen? Värmen torkar ut jorden och utmattar själva växten. Eftersom vätskan avdunstar snabbt och pepparrötterna nästan är vid ytan uppstår brist på fukt. Stjälkarna hårdnar och blommor och knoppar släpper; det blir mindre skörd. För att förhindra detta följer du en enkel regel – vattna pepparn varannan dag tills värmen sjunker. En stjälk behöver 1 till 3 liter vatten vid rumstemperatur (20-22°C). Det är bättre att vattna före soluppgången.

Det måste finnas tillräckligt med vatten för att det ska tränga ner till roten. Jorden runt stammen bör lossas regelbundet – detta hjälper till att förhindra att växten översvämmas. När du vattnar ska du titta på hur vattnet samlas runt stammen. Om det slutar tränga ner i jorden är det dags att sluta.

I svår värme på +30 grader är det nödvändigt att vattna inte bara den specifika växten utan också jorden i hela bädden när du vattnar. Växterna får då en liten mängd vatten under ytan och kan använda det vid behov.

Peppar föredrar balanserad, jämn värme – och om temperaturen sjunker eller omvänt stiger avsevärt kan växterna bli sjuka och bladen kan vissna och spricka. Vad ska man göra om det är onormalt varmt och pepparn uppenbarligen lider?

Under mycket varma dagar behöver plantorna mycket vatten, helst ibland två gånger om dagen. Vattningen bör ske på morgonen och kvällen, men under dagen bör man inte vattna för att undvika utbrändhet. Det rekommenderas att jorden runt buskarna alltid är fuktig. Vanligtvis bör ca 3 liter vatten hällas per rot. Den optimala vattentemperaturen för bevattning är +22 grader.

Under en torka hjälper det också att spruta växten med kaliumhumat (1 matsked gödselmedel per 10 liter vatten). Beredningen skyddar paprika från ogynnsamma miljöfaktorer. Du kan också lägga till kaliumhumat i roten på varje buske (späd 2 matskedar i 10 liter vatten). Kaliumhumatet kommer att stärka peppar och hjälpa den att växa och utvecklas jämnt.

Ibland i värmen kastar peppar aktivt löv och blommor. Gödsling med bor hjälper växten i ett sådant fall. Späd en tesked borsyra i en 10-liters hink med vatten. Spraya buskarna noggrant med den resulterande vätskan. Spraya på kvällen efter att ha vattnat med sedimenterat vatten.

När lufttemperaturen stiger kraftigt kommer nyklippt gräs att hjälpa peppar. Den ska placeras under varje buske. Grässkiktet kommer inte bara att rädda jorden från att torka och spricka, utan kommer också att ge grödan ytterligare näring.

Leave a Response