Vinterlök skördas vanligtvis under den första halvan av augusti. Men du måste förbereda dig i förväg så att lökarna inte övermognar och börjar ruttna i marken precis innan du drar upp dem. Här är några knep som hjälper dig att förbereda en bra skörd.
De viktigaste tecknen på att det är dags att skörda lök
Du kan själv beräkna den bästa tiden att skörda lök: grödan mognar på cirka 70-80 dagar från planteringstiden. Inte bara spelar detta roll utan också tidpunkten. Till exempel, om sommaren är torr, kan du börja skörda mycket tidigare. Men om det regnar kraftigt måste du vänta – skörda en vecka senare.
Här är fyra viktiga tecken på att det är dags att gräva upp löken:
- Bladen börjar bli gula;
- lökfjädrar faller till marken;
- lökens hals har redan vissnat;
- en del av skalet håller på att torka och skalas av.
Du behöver inte skjuta upp skörden. Tänk på att om du tar ut lökarna för sent kommer de att börja ruttna och du kommer inte att kunna förvara dem särskilt länge.
Det går att påskynda lökens mognad – och det är ganska lätt att göra. Du kan till exempel sluta vattna dina lökar eller täcka dem med plastfolie om det regnar. Men om löken är planterad för djupt kan du ta bort det översta jordlagret tills du ser skalet.
En mycket viktig regel är att inte vattna lök 2-3 veckor före skörd, annars kommer de att lägga ut nya rötter. Och 5 dagar före den planerade skörden bör lökarna tas bort till hälften från jorden.
Om lökarna dras ut lätt kan du dra ut dem med händerna, men det rekommenderas vanligtvis inte. Observera att om topparna lossnar eller skadas kommer lökarna snabbt att ruttna. Du kan gräva ut lökarna med en spade, men du riskerar att skära och skada dem. Det är därför många trädgårdsmästare använder högafflar för denna uppgift.
Hur man torkar lök på rätt sätt
Skaka de uppgrävda lökarna för att lossa jorden från dem, men stöta inte lökarna mot varandra eller mot marken – det kan skada lökarna och de kommer då snabbt att ruttna.
Skär inte bort fjädrarna från lökarna direkt. Det är bättre att göra det när de har torkat. Under en vecka bör du förvara skörden i ett rum med god ventilation – på balkongen eller på vinden.