Tips för hemmet

Förbättra din tarmfunktion med denna dryck som du kan göra hemma

Fibershakes blir allt populärare, inte bara bland dem som är oroliga för sin vikt, utan också bland dem som vill förbättra sin allmänna hälsa. Vad är de, vilka fördelar ger de och varför ska du inkludera dem i din dagliga kost?

Fibrer och deras egenskaper

Fiber, även känd som Livsmedel Kostfiber är en typ av kolhydrater som inte smälts av människans matsmältningssystem. Även om vår kropp inte använder fibrer som energikälla, spelar de en viktig en nyckelroll för att bibehålla hälsan. Det finns två typer av fibrer: lösliga och olösliga.

Lösliga fibrer absorberar vatten och bildar en gelliknande substans som hjälper till att reglera blodsocker- och kolesterolnivåerna. Olösliga fibrer, å andra sidan främjar tarmens peristaltik, vilket motverkar förstoppning. På grund av sina egenskaper är fibrer ovärderliga för att förebygga många sjukdomar, bland annat fetma, typ 2-diabetes och hjärtsjukdomar.

Hälsofördelar med fibershakes

Fiber shakesär drycker gjorda av frukt, grönsaker, frön och andra ingredienser som är rika på den specifika ingrediensen. Att dricka smoothies regelbundet kan bara ge positiva aspekter. Här är de viktigaste.

Förbättrar tarmfunktionen och renar kroppen

Kostfiber fungerar som en kvast som sopar ut kvardröjande matrester och gifter från tarmarna. På detta sätt främjar regelbunden tarmtömning och förhindrar förstoppning. Enligt Wprost kan regelbunden konsumtion av smoothies med fibrer effektivt främja kroppens utrensning av gifter.

Stöd för viktminskning

Fibershakes är ovärderliga för viktminskning. Fibrer ger en känsla av mättnad, vilket hjälper till att kontrollera aptiten och förhindra småätande mellan måltiderna. De bromsar också upptaget av socker, vilket bidrar till att hålla blodsockernivån stabil, vilket är mycket viktigt för dem som kämpar med övervikt.

Reglering av kolesterol

Att äta fiber hjälper till att sänka det ”dåliga” LDL-kolesterolet. Fibrer binder kolesterol i tarmarna och hjälper till att utsöndra det ur kroppen. Denna åtgärd minskar risken för hjärtsjukdomvilket gör fibershakes till en utmärkt del av kardiovaskulär förebyggande.

Förstärkning av immunförsvaret

Regelbunden konsumtion av fibershakes kan öka immunförsvaret. När goda bakterier fermenterar fibrer i tarmen bildas kortkedjiga fettsyror som har en positiv effekt på tarmhälsan och immunförsvaret.

Hur ofta ska jag dricka fibershakes?

Det är bäst att dricka fibershakes en gång var 14: e dag och sedan ta en vecka eller längre paus. Det är viktigt att att inte överdriva mängden fiber som konsumeraseftersom dess överskott kan leda till uppblåsthet, flatulens och matsmältningsbesvär.

Det är också tillrådligt att inte glömma drick mycket vatten, eftersom fiber absorberar mycket vätskor, vilket är viktigt för dess korrekta funktion.

Hur man förbereder en fibershake?

Att förbereda en fibershake är enkelt och snabbt. Beroende på vad vi råkar ha i köket kan vi skapa en utsökt dryck som kommer att ha en positiv effekt på vår organism. Här är ett exempel på recept:

Ingredienser:

  • 1 äpple
  • 1 banan
  • 1 msk linfrö
  • 1 kopp spenat
  • 1 kopp kokosnötsvatten

Förberedelse:

  1. Tvätta frukt och grönsaker.
  2. Skär äpplet och bananen i mindre bitar.
  3. Lägg alla ingredienser i en mixer.
  4. Mixa tills det är jämnt.

Denna enkla smoothie ger dig inte bara fibrer, utan också vitaminer och mineraler som behövs för att kroppen ska fungera korrekt.

Leave a Response