Trädgård

Vad ska man plantera i stället för lök och vitlök?

Efter skörden och vitlök förblir ledigt utrymme i trädgårdsbäddarna. Om trädgårdsmästare fortfarande har entusiasm för trädgårdsskötsel, då kan de fortfarande använda detta utrymme till sin fördel. Men även om det inte finns någon önskan att plantera andra grödor rekommenderas det inte att lämna sängarna fria så att ogräs inte har möjlighet att växa i trädgården.

Här är vilka grödor som kan planteras i sängarna efter att ha skördat lök och vitlök.

Vad kan planteras i stället för lök och vitlök efter att ha skördat dem?

Försök först att plantera bladgrönsaker som förblir efterfrågade under hela året, särskilt under vinterskördeperioden. Vädret är fortfarande bra för att plantera och odla sallad, dill, persilja och ruccola. Du kan också plantera rovor. Efter vitlök blir rovorna stora och saftiga.

Du kan använda utrymmet för att transplantera plantor eller jordgubbsskott. Efter lök och vitlök anses det helt enkelt vara idealiskt när det gäller växtföljd.

Ett annat bra alternativ är rädisor, som ger en bra skörd i augusti på grund av den varma jorden och det korta dagsljuset. Du kan plantera tidigt mognande ärtor som mognar på högst 45 dagar.

Om du varken har kraft eller lust att bry dig om plantering och skörd kan du använda det tillgängliga utrymmet för att plantera gröngödsling. Ett utmärkt alternativ för detta fall är senap eller havre.

Havre växer snabbt och aktivt, ökar grönmassan och lossar jorden med sina rötter. Grödan kan planteras på hösten, både utomhus och i ett växthus. Innan kallt väder börjar, klippa. Långsamt att ruttna, havre berikar jorden med näringsämnen och återställer gradvis balansen mellan ämnen.

Planteringsmaterialet förbereds i förväg:

Blötlägg fröna i en svag lösning av kaliumpermanganat i trettio minuter för att undvika infektion med svamp- och andra sjukdomar. De torkas sedan i solen i 3 dagar vid 25 oC. Plantering kan göras i augusti-september.

Vårhavre odlas för spannmålsproduktion. Vårplantering sker så snart snön har smält. Vid denna tidpunkt är jorden väl fuktad och mättad med användbara element som främjar grödans tillväxt.

Leave a Response