Tips för hemmet

Vi går förbi den i affären. Men det är en av de hälsosammaste grönsakerna i världen

Vattenkrasse, även känd som vattenkrasse, anses vara en mycket hälsosam grönsak på grund av dess rika näringsegenskaper. Vad finns det i denna grönsak och vad har det gemensamt att äta den?

En av de äldsta grönsakerna i världen. Innehåller verkliga rikedomar

Grönsaker och frukt innehåller en verklig rikedom av vitaminer och mineraler, och människor underskattar och förbiser dem ofta när de sätter ihop en diet. När detta händer kan vi gå miste om mycket!

Bland grönsakerna finns det några som har exceptionella ”superkrafter” på grund av de ämnen de innehåller. En av dessa exceptionella grönsaker är vattenkrasse.

Det är en av de äldsta bladgrönsakerna som används både som livsmedel och som medicinalväxt.

Den är rik på många näringsämnen, vars lista är riktigt omfattande. Från vitaminer – den är särskilt rik på vitaminerna K, C, A och B (inklusive folsyra); mineraler – den innehåller betydande mängder järn, kalcium, magnesium, fosfor och kalium; till antioxidanter: glukosinolater, lutein, zeaxantin och betakaroten; och slutligen fibrer och protein.

Med ett sådant överflöd av ingredienser är denna grönsak utmärkt för vår kropp ur en holistisk synvinkel.

Det gynnar inte bara hjärtat och tarmarna. Varför äta vattenkrasse?

Först och främst kan kalium, magnesium och antioxidanter i vattenkrasse bidra till att sänka blodtrycket och främja kardiovaskulär hälsa. Mineralerna i denna grönsak gynnar inte bara hjärtat utan också hela matsmältningssystemet.

Fibrer främjar en sund matsmältning, hjälper till att förhindra förstoppning och stöder tarmhälsan. Dessutom har föreningarna i grönsaken antiinflammatoriska effekter som kan hjälpa till att lindra inflammation i hela kroppen.

Det höga K-vitamininnehållet främjar benhälsan, hjälper till att mineralisera benen och minskar risken för osteoporos, medan C-vitaminet i vattenkrasse stöder immunsystemet och hjälper till att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Vitamin A, lutein och zeaxantin är viktiga för ögonhälsan och hjälper till att förebygga makuladegeneration och andra synproblem.

Slutligen bör de avgiftande egenskaperna hos ruccola nämnas. Antioxidanter och glukosinolater hjälper till att avgifta kroppen, stödja leverfunktionen och neutralisera skadliga ämnen.

Vattenkrasse är ett mångsidigt kosttillskott som kan ätas rå i sallader, som pålägg på smörgåsar, i smoothies eller som ingrediens i en mängd olika rätter. Regelbunden konsumtion kan ge ett antal hälsofördelar på grund av dess rikedom på näringsämnen och fördelaktiga egenskaper för kroppen.

Leave a Response