När du planerar att göra om uteplatsen eller letar efter de perfekta blommorna till balkongen är surfinian ofta en hit. Med rätt skötsel kommer den att blomma rikligt och länge och dekorera utrymmet med vackra färger. Det är dock inte en självförsörjande art och kräver vård av en trädgårdsmästare. Har du märkt att den håller på att dö? Förbered ett enkelt gödningsmedel för Surfinia för att återuppliva det.

Blomsterdrottningen på soliga balkonger

Denna titel kan tilldelas med full övertygelse Surfinia. Den älskar soliga platser, även om du under sådana förhållanden måste komma ihåg att vattna ofta – under de värsta värmeböljorna kan det behöva vatten till och med två gånger om dagen.

Med rätt skötsel kommer den att pryda din uteplats under en mycket lång tid. Surfinia blommar från juni till den första frosten, så det är en utmärkt kompensation för det faktum att den inte är härdig och i vårt klimat anses den vara en årlig växt. De hårdaste trädgårdsmästarna väljer dock att övervintra Surfinia – men detta är endast möjligt med friska, mest kraftfulla arter, fria från svampsjukdomar.

Vad är det man inte gillar med surfinior?

En blommande art börjar vissna, så du undrar vad som gick fel? Läs mer grundläggande regler för skötsel av surfinias. Detta hjälper dig att undvika misstag i framtiden som kan leda till en betydande försämring av dess tillstånd.

  • Även om surfinia behöver vattnas ofta, gillar de inte jord som är för våt eller stående vatten. Faktum är att stående fukt kan leda till svampsjukdomar som pulverformig mögel.
  • Otillräcklig dränering är en annan anledning till att surfinia förlorar sin charm. Krukor utan hål hindrar överflödigt vatten från att rinna bort, vilket i sin tur leder till rotröta.
  • För mycket kväve är ett vanligt misstag vid gödsling av surfinia. Detta näringsämne främjar tillväxt, men på bekostnad av blomningen. När du odlar pråliga växter fosfor bör inte saknas. Det är en bra idé att använda naturliga näringsämnen för surfinia för att eliminera risken för övergödning.

Köksrester är bra för surfinior

På tal om hemmagjorda gödningsmedel är det dags att lära sig om ett inte så uppenbart sätt att stödja surfinior – särskilt de exemplar som har försvagats. Du kan regenerera dem direkt efter att du har lagat middag. Eftersom det visar sig att surfinia svarar mycket bra på att bli basad med kokt bönvatten.

Den innehåller många värdefulla ämnen, bland annat B-vitaminer och stärkelse. Denna kombination får den ”vilande” växten att vakna till liv och blomstra med förnyad kraft. Du måste använda vatten utan salt eller andra kryddor. När vattnet svalnar och når rumstemperatur häller du det direkt i behållaren med surfiniorna. Denna behandling är säker för växter, så du kan applicera en gång var 8:e till 10:e dag. Du behöver inte vänta länge på resultat.

Glöm inte denna aktivitet så kommer din balkong att blomma hela säsongen

Du måste vara försiktig när du vattnar. Vattnet måste gå direkt ner i jorden – det får inte komma i kontakt med blad och blommor. Ett annat viktigt element för att uppnå riklig blomning av surfinias är regelbunden beskärning av förbrukade blommor. Denna enkla procedur stimulerar växterna att bilda nya blomknoppar, vilket garanterar en långvarig och kraftig blomning.