Trädgård

Månkalendern 5-11 augusti – här är vad du ska göra i trädgården

Augusti är skördetid, men du kan fortfarande plantera några grönsaksgrödor. Här är vad som rekommenderas för trädgårdsmästare mellan 5 och 11 augusti.

5 augusti

Gynnsam dag för plantering av grönsaks- och blomgrödor, örter, jordgubbar. Det är också en bra dag för vattning, transplantation, ogräsrensning, gräva upp jord och applicera gödselmedel. Det rekommenderas också att ta upp vård och plantering av krukväxter.

6 augusti

Dagen är gynnsam för plantering av fruktträd och buskar, rotgrödor, paslingrödor, sparris, persilja, basilika, cikoria, blommor. Av krukväxterna är det lämpligt att plantera muskatell. Dagen är också bra för skörd, lossning av jorden, konservering, sylttillverkning och vinframställning.

7 augusti

Gynnsam dag för plantering av trädgårdsgrödor, fruktträd och buskar, särskilt äppelträd, krusbär, druvor och nypon. Återplantering rekommenderas inte. Du kan också plantera trädgårds- och husblommor, gräva lökar för förvaring.

8 augusti

Plantering och omplantering (med undantag för snabbväxande grödor med små frukter) rekommenderas inte. Dagen är lämplig för att skörda potatis, torka frukt, ympa träd, behandla växter för sjukdomar och skadedjur, ta bort sugproppar, torra grenar, ogräs och jordgubbsklumpar.

9 augusti

Plantering rekommenderas inte heller (utom för snabbväxande grödor med små frukter). Du kan göra rot- och tendrilbeskärning, skottklämning, skadedjursbehandling, insamling av blommafrön, ogräsbehandling och borttagning.

10 augusti

Gynnsam dag för plantering av potatis, jordgubbar, fruktträd och buskar, vattning, avlägsnande av ogräs, skörd av rotgrödor (morötter, rödbetor), förberedelse av sängar för framtida planteringar.

Plantering av perenner, lökar och knölblommor, transplantation och delning av perenner, insamling och blötläggning av blomfrön, behandling av skadedjur, konservering, torkning och frysning av frukt och grönsaker rekommenderas också.

11 augusti

Du kan plantera grönsaker, örter, fruktträd och buskar, jordgubbar, smultron och perenna blommor. Återplantering rekommenderas inte. Du kan gräva upp blomsterlökar för förvaring och skära ner skadade skott.

Leave a Response