Trädgård

Grönsaker som MÅSTE vattnas varje dag

I värmen bör du aldrig glömma bort växterna i din trädgård. Och för att inte förlora skörden måste du veta hur ofta du ska utföra denna aktivitet. Grönsaksgrödor kan dö extremt snabbt om du inte tar dig tid att vattna dem.

Vattning spelar också en extremt viktig roll för att ge näring åt de odlade grönsakerna med näringsämnen, från bladen till frukterna. Men det finns några grönsaker som behöver daglig jordfuktning. Vid odlingen av dem får jorden inte tillåtas torka ut om du vill skörda en riklig skörd av välsmakande och saftiga frukter. Listan över dessa inkluderar tomater (endast under de första dagarna efter plantering), gurkor, patchidan, rädisor.

Grönsaker att vattna varje dag

Tomater kräver ofta vattning och hög markfuktighet. De är en gröda vars behov av fukt beror på växtsäsongen. Omedelbart efter plantering på en permanent plats bör du vattna ofta, men därefter bör vattningen minskas tills fruktperioden börjar. Under fruktsättningen behöver tomaterna inte vattnas varje dag, men under torka bör de vattnas två gånger i veckan.

Gurkor – denna gröda behöver definitivt daglig vattning, så det bör göras noggrant och regelbundet. Faktum är att dessa frukter nästan uteslutande består av vatten, så om markfuktigheten är otillräcklig kommer de helt enkelt inte att kunna växa.

Aubergine – den största uppmärksamheten bör ägnas åt vattning under perioden med fruktsättning och ytterligare mognad, eftersom knopparna kan falla av på grund av torka, och detsamma kan hända med blommor och frukt. Droppbevattning är idealisk för auberginer eftersom den vattnar växten där rötterna växer.

Rädisor bör också vattnas varje dag, särskilt när vädret är mycket varmt och torrt. Använd 10 till 15 liter vatten per kvadratmeter.

Den andra regeln är att vattna rädisor på morgonen eller kvällen. Vid denna tid på dagen är solen inte lika aktiv, så vattnet avdunstar inte så snabbt och växten hinner ta upp det. Dessutom kan vattning av rädisor i varmt väder orsaka brännskador på löv och stjälkar.

Den tredje regeln är att inte vattna rädisor med kallt vatten. Kallt vatten kan stressa växten och sakta ner dess tillväxt. Det är bättre att använda varmt vatten vid rumstemperatur.

Förutom rätt vattningsregim är det viktigt att ta hänsyn till jordens sammansättning. Rädisor föredrar lös, bördig jord med neutral surhet. Om jorden är för sur kan du tillsätta kalk eller träaska för att minska surhetsgraden. Du kan också använda organiska gödningsmedel som hjälper till att förbättra markstrukturen och förse växten med de näringsämnen den behöver.

Leave a Response