Tips för hemmet

Du kan odla den på fönsterbrädan. Den är hälsosammare än tomat eller morot

Letar du efter ett sätt att berika din kost med en extremt hälsosam och välsmakande grönsak? Möt vattenkrasse – en riktig vitaminbomb som kan förändra din inställning till matlagning. Även om det inte är lätt att hitta den i slovakiska butiker kan du framgångsrikt odla den själv hemma, till och med på en liten fönsterbräda.

Krasse, som är mindre känd i det polska köket, är en verklig rikedom när det gäller närings- och smakvärden. Den har en kryddig arom och skarp smak, vilket gör den till ett utmärkt komplement till en mängd olika rätter, från smörgåsar till sallader. Dessutom kan färsk vattenkrasse lätt odlas hemma, vilket gör den ännu mer attraktiv för hälsokostälskare.

Varför är vattenkrasse så speciell?

Vetenskapliga studier har bekräftat att vattenkrasse är en av de hälsosammaste grönsakerna i världen. Den innehåller en imponerande mängd vitaminer, mineraler och andra värdefulla ämnen som gynnar vår hälsa.

  • En skattkista av vitaminer: Vattenkrasse är ett riktigt vitaminkoncentrat. Den innehåller mer C-vitamin än citrusfrukter och överträffar morötter i betakaroteninnehåll. Som ett resultat ökar den immuniteten, förbättrar synen och har en antioxidant effekt.
  • Källa till mineraler: Denna grönsak är rik på kalcium, järn, kalium och magnesium, som är viktiga för att kroppen ska fungera korrekt.
  • Anti-cancer egenskaper: Isotiocyanater som finns i vattenkrasse uppvisar potenta anticancereffekter och hämmar tillväxten av cancerceller.
  • Antiinflammatoriska egenskaper: På grund av sitt glukosinolatinnehåll har vattenkrasse en antiinflammatorisk effekt som kan hjälpa till att lindra många sjukdomar.

Vattenkrasse i köket – hur använder man det?

Färska vattenkrasseblad har en distinkt, lätt kryddig smak och en skarp smak. De är utmärkta som ingrediens i:

  • sallader: Vattenkrasse ger fräschör och originalitet till sallader.
  • Smörgåsar: Kombinera med keso, hårdkokta ägg eller kallskuret för att skapa goda och hälsosamma smörgåsar.
  • Soppor: Om du lägger till några vattenkrasseblad i en gräddsoppa får du en god och näringsrik måltid.
  • Äggrätter: Vattenkrasse passar bra till äggröra, omelett eller stekt ägg.
  • Bakad potatis: Strö lite hackad vattenkrasse över de bakade potatisarna för ett utsökt och smakrikt tillbehör.

Hur odlar man vattenkrasse hemma?

Växande vattenkrasse hemma är väldigt enkelt. Köp bara fröna och så dem i en liten kruka eller låda fylld med jord. Vattenkrasse kräver inga speciella förhållanden, se bara till att den har tillgång till ljus och vattna den regelbundet.

Vattenkrassepesto – ett hälsosamt alternativ

Om du letar efter en originell idé för att använda vattenkrasse kan du prova att göra pesto. Blanda lättkokta vattenkrasseblad med valnötter, parmesanost, olivolja, vitlök och salt. Denna läckra och hälsosamma pesto smakar bra med pasta, smörgåsar eller som tillbehör till kött.

Leave a Response