Trädgård

Gödsling med kalium – vad varje trädgårdsmästare behöver veta

Kalium är ett av de viktigaste elementen för växter, utan vilket det är omöjligt att få en hälsosam och rik skörd. Men som i allt är det viktigt och nödvändigt att upprätthålla en balans i.

Vad är kaliumnitrat och kaliumsulfat

Kaliumnitrat, eller kaliumsulfat, är ett effektivt, allmänt använt gödselmedel med högt kaliuminnehåll (cirka 46%) och kväveinnehåll (13%). Kaliumsulfat, eller kaliumsulfat, är ett gödselmedel som innehåller en hög andel kalium: cirka 50% kaliumoxid. Kompositionen innehåller också svavel (cirka 18%), magnesium (3%) och kalcium (0,4%).

Båda har en hög kaliumhalt, men den förstnämnda har också kväve. Detta kan uppmuntra grödorna att bli fetare, men om det regnar mycket i augusti hinner nitraterna inte byggas upp. Om grödor sannolikt kommer att växa överdrivet lövverk är det bättre att använda kaliumsulfat.

Om bladen på tomater, paprika, gurkor, morötter och rödbetor är gröna och friska, är det bättre att använda kvävefria gödningsmedel för utfodring nu.

Hur man använder kaliumnitrat i trädgården

Den gyllene regeln är att det är bättre att underfodra än att överfodra. Det är också viktigt att välja rätt befruktningsmetod. Vid rottillförsel bör koncentratet vara mer mättat när lösningen appliceras under roten än när det appliceras på bladverket genom sprutning.

Den maximala dosen kaliumnitrat för rotgödsling av grönsaksgrödor är 20 gram per 10 liter, för fruktträd 25 gram per 10 liter och för bladgödsling 10 gram per 10 liter.

Kaliumsulfat appliceras torrt på jorden eller vattnas som en lösning under roten. Den maximala koncentrationen är 10 gram per 10 liter. Om du spädar ut det med 1-2 gram mindre än den angivna dosen kommer det inte att förändra situationen i grunden. Men överskottet kan förstöra grödorna.

En lösning av något av dessa två gödselmedel bör användas omedelbart efter utspädning och vattnas endast på mark som redan är väl vattnad med vanligt vatten.

Kaliumbrist i tomater och gurkor

Först och främst lider rotgrönsaker av brist på kalium: morötter, rödbetor. Bladen blir korta och något brunaktiga. Men detta element behövs av alla frukt- och bärgrödor, tomater, paprika, gurkor.

Om tomater inte har tillräckligt med kalium visas fläckar på stjälken, bladen krullar och en viss kant syns på dem, som om de torkar.

Hos gurkor blir frukten som ett päron – de smalnar av mot stjälken och bladen blir skrynkliga. Kål kan bli blågrön och bladen krullar ihop sig.

Vad händer om man övergödslar med kalium?

Om du blir bortkörd gödsling med kaliumnitrat, du kan få rik, frodig lövverk istället för växter laddade med frukt – det är det bästa fallet. Värsta fall scenario – nitratladdad frukt. Så snart en mognande gröda dyker upp på buskarna är det ingen mening att gödsla med kalium.

Överdriven ackumulering av kalium i jorden leder till dålig absorption av magnesium och kalcium. Och detta är en genväg till blomningsrutt och andra fysiologiska problem i tomatplantor. De hämmar sin tillväxt avsevärt om du övermatar dem med kalium.

Du kan mata en eller två gånger i månaden – under blomning, spirande och fruktsättning. När spolningsfasen av frukten i det första och andra klustret inträffar bör kaliumgödslingen avbrytas.

Leave a Response