Tips för hemmet

Efter tomaterna kan du plantera följande växter i rabatterna. De kommer att trivas

Att odla en grönsaks- och fruktträdgård i hemmet är inte en komplicerad aktivitet, men för att njuta av en utmärkt skörd finns det några regler att tänka på. En av dessa, som kallas rotation, talar om för dig vad du ska plantera och vad du inte ska plantera i din tomatbädd.

Om du till och med har en liten plätt grönsaks- och fruktträdgårdär det tillrådligt att använda den optimalt med hänsyn till årstidernas växlingar och skördeperioder. Många människor har i sina gröna oaser tomatbäddar. När säsongen för denna välsmakande och hälsosamma frukt är över är det en mycket bra idé att plantera andra naturgåvor på deras plats.

Vad man inte ska plantera i en tomatbädd

Om du vill använda Tomat är det viktigt att förstå vad som inte ska vara i en sådan bädd. Kort sagt, det är viktigt att inte lägga för många saker i tomatbädden. bör inte planteras växter från samma botaniska familjeftersom de är mest mottagliga för samma sjukdomar.

Olika arter av patogener kan övervintra i jorden, vilket ökar risken för att infektera besläktade växter som dyker upp på samma plats. Därför är skulle vi inte tomatbäddar bör inte plantera potatis, paprika och äggplantor, bland andra.

Vad man ska plantera i stället för tomater

Experter anser att grönsaker bör planteras i stället för tomater som har relativt låga krav på näringsämnen i jorden. Tomater nämligen avlägsnar rikligt med mikronäringsämnen från jorden, vilket gör den steril.

Grönsaker som klarar sig bra på mindre bördig jord efter tomater är bland annat bondbönor, bönor och ärtor. Lök, dill, spenat, kålrabbi, rädisor, sallat och örter som inte kräver bördig jord, bör utvecklas väl även i dålig jord.

När vi väljer grönsaker för att ersätta tomater bör vi också överväga att rota. Undvik att plantera grönsaker, som sätter rötter till samma djup som tomater.

Dvärgtomater har ett relativt grunt rotsystem, så grönsaker med ett djupare rotsystem, som t.ex. rotpersilja, morötter och bland andra de ovan nämnda bönorna.

Å andra sidan är rötterna av högväxande tomater tränger djupare in i jorden, så det är värt att plantera grönsaker med grunt säsong i en sådan säng, till exempel vitlök.

Leave a Response