I många hem skjuts fönstertvätten upp till dagarna eller helgerna före semestern eller viktiga familjeevenemang. Motståndare till frekvent fönstertvätt förknippar det med tråkig skrubbning som inte alltid har önskad effekt. Medan själva glaset är lätt att rengöra är ramarna inte lika lätta att rengöra. Hittills har de vita elementen hemsökts av gula fläckar, fläckar och insektsrester. Hur kan man rengöra dem snabbt utan att förlora energi?

Hur bleker man fönsterramar av plast?

Tvättade och glänsande fönster kompletterar den perfekta bilden av ett rent hem. Innan du börjar skrubba ett så viktigt inslag i alla interiörer får du dock inte glömma att följa arbetssekvensen. Börja alltid med en grundlig rengöring av karmarna, gå sedan vidare till glaset och först i slutet ska du rengöra fönsterbrädorna från ansamlat damm och smuts. Det verkar som en enkel uppgift, men så är inte alltid fallet. Även om fönsterrutor och fönsterbrädor inte är något stort hinder, kan kraftigt nedsmutsade och gulnade karmar vara ett problem. Hur kan de återställas till sin ursprungliga vithet?

Oavsett om din ursprungligen vita ram är full av fläckar eller visar mer och mer gul missfärgning, börja med en förtvätt. En skål med varmt vatten och lite milt rengöringsmedel, t.ex. diskmedel, är perfekt för detta. Använd en mjuk trasa för att försiktigt rengöra ramarna från ansamlat damm, smuts och det första lagret av smuts. Sedan kan du gå vidare till att testa huskurer. Hemmafruar gillar att använda ett preparat baserat på ett glas ljummet vatten, två teskedar citronsaft, en tesked diskmedel och två matskedar vinäger. Blanda bara allt, häll det i en sprayflaska, spraya ramen och torka av med en trasa.

Hur rengör man gulnade fönsterramar?

Du bör märka en förändring i ramens utseende efter den första användningen av det hemlagade avkoket. Ibland vägrar dock envisa fläckar att försvinna och fortsätter att visa sin gula färg genom perfekt stärkta gardiner. Det är då hemmafruarnas långa erfarenhet kommer till nytta. Det är dags att dra ut det riktiga esset ur ärmen, nämligen rengöringspasta.

Du förbereder det av tre hela matskedar bakpulver, två teskedar färskpressad citronsaft och några droppar vinäger. Efter att ha blandat ordentligt applicerar du helt enkelt uppslamningen på fläcken och väntar i fem minuter. Om du bestämmer dig för att använda detta patent, se till att du också en mjuk borste. När den sista minuten har gått börjar du rengöra ramen med borsten i en cirkelrörelse. Tvätta sedan bort eventuella rester av produkten med varmt vatten och torka torrt.

Vilka produkter bör inte användas för att rengöra smutsiga fönsterkarmar?

Rengöring av plastfönsterramar kräver omsorg och uppmärksamhet. Det är inte alla produkter i hushållsarsenalen som är lämpliga för kontakt med plasten som omger glaset. Även om man ofta frestas att använda produkter som snabbt tar bort fläckar, ska du under inga omständigheter använda starkt frätande produkter. Redan en liten mängd kan inte bara bryta ned plasten utan även missfärga den, vilket gör att den ser ännu värre ut.

Välj också tillbehör som kommer i kontakt med fönstren med omsorg. Våtservetter helt gjorda av mikrofiber är bäst. Bomullsservetter och svampar utan slipande ytor är också ett bra alternativ. Hårda och slipande hjälpmedel kan repa plastbeläggningen på fönsterkarmar. Även små fördjupningar fångar upp damm och smuts mycket snabbare, vilket blir svårare att rengöra för varje månad som går.