Det slående utseendet på ormbunkar ger snabbt karaktär till även den enklaste och mest stränga interiören. Fans av dessa växter köper fler och fler nya exemplar för att snabbt skapa en riktig djungel hemma. Ormbunkar är ganska krävande växter med specifika behov och växande krav. Om dessa inte följs kommer de nyckfulla växterna att börja vissna och vissna. Hur hanterar man vissnande ormbunkar? Brygg helt enkelt en kopp te.

Hur man tar hand om ormbunkar?

Den vackra ormbunken är en av de äldsta växterna på jorden. Idag finns det ett stort antal av dess arter och sorter. Under årens lopp har denna växt anpassat sig väl till inhemska förhållanden och har blivit ett vanligt val för ett nytt hus eller lägenhet. Ormbunken föredrar att växa i värme. På sommaren bör rumstemperaturen ligga mellan 18 och 23 grader Celsius. På hösten och vintern är det lämpligt att vrida ner radiatorerna lite så att termometern visar cirka 15 till 18 grader Celsius. Även om tillgång till ljus ger ormbunken ett frodigt utseende, kan exponering för full sol leda till att bladen vissnar. Att placera den på en plats där endast diffust ljus träffar den kommer att fungera mycket bättre.

Vad mer bör du hålla utkik efter för att säkerställa att din ormbunke har en frodig vana? Erfarna florister rekommenderar att du ser till att substratet är konstant fuktigt. När du odlar ormbunkar ska du akta dig för två ytterligheter. Växten gillar inte för mycket torka, men övervätning av krukväxten är också skadligt. Ett misstag i endera riktningen kommer att få växten att bli gul, bladen att vissna och så småningom kommer den goda ormbunken att vara en sorglig rest. Att vattna ormbunken ensam är dock inte tillräckligt. Luftfuktigheten spelar också en viktig roll. Experter rekommenderar att man använder elektriska luftfuktare eller traditionella luftfuktare som hängs på radiatorer och värmeelement. När du odlar ormbunkar är det också tillrådligt att använda hemlagade näringsämnen regelbundet. Vilka är de bästa att använda?

Gillar ormbunken te?

Personalen i trädgårdsbutiker kommer utan tvekan att presentera oss för en rad produkter som rekommenderas för odling av ormbunkar. Deras priser kan variera avsevärt och vissa av dem ger oss inte bara huvudvärk utan lättar också våra plånböcker. Det visar sig att det finns ett enkelt sätt att undvika både smärtan och kostnaden för att spendera pengar, plus ge din ormbunke ett frodigt utseende.

Hela hemligheten ligger gömd i köksskåpet, närmare bestämt i ett paket vanligt svart te. Även om det låter otroligt behöver du inte vänta alltför länge på de första resultaten. Florister påpekar att ormbunkar absorberar infusionen av svart te perfekt. Denna enkla dryck kommer inte bara att stärka perfekt växande växter, utan kommer dessutom att ge näring till vissnande och döende växter. Hur man förbereder en hemlagad blandning som kommer att rädda försvagade ormbunkar?

Hur ofta ska man vattna ormbunkar med te?

Expressinfusionen görs med en svart tepåse, helst utan konstgjorda smakämnen, och en kopp kokande vatten. Teet droppas i det heta vattnet och får dra i ca 2-3 minuter, sedan tas påsen bort och får svalna helt. Kom ihåg att inte tillsätta socker eller andra sötningsmedel i drycken i något skede. Teet ska förbli bittert. När drycken nått rumstemperatur, späd ut den 1:1 med vatten. Vattna ormbunken en gång i veckan med den färdiga maten. Vilka effekter kan vi förvänta oss? Den första förändringen kommer att ses i växtens färg, som kommer att ändras till en frodig grön. Att vattna ormbunken med te kommer också att leda till kraftig tillväxt.