Trädgård

4 myter om växtbevattning som du inte bör tro på

Världen av är full av rekommendationer. Trädgårdsvattningsmyter är falska tills de bevisas sanna.

Kanske trodde du att regnet skulle vattna dina grönsaksbäddar, bara för att hitta en vissen växt efter en storm. Eller så väntade du till morgonen med att använda slangen, bara för att hitta hängande, törstiga blommor.

Mer om detta:

Du kanske har tekniker som du följer som fungerar för dig – bra! Lyssna på dina växter, de säger till när de är törstiga.

Titta efter hängande blad, krispiga stjälkar och vissnande perenner. Torr jord är ljusare än våt, så du kan också använda färg som en indikator. Genomgående blöta jordar ger gulnande blad och rotröta. Sikta på en optimal mellanperiod och vattna först när de översta fem centimetrarna av jorden är torra. Du bör dock alltid skräddarsy ditt schema efter behoven hos var och en av dina arter.

Myter om vattning i trädgården

Ska du fortfarande vattna när det regnar

Du kan fortfarande behöva vattna när det regnar! Det beror helt på hur mycket regn som har fallit i din trädgård. Det kan finnas tillräckligt med fukt för att bevattna marken och släcka törsten hos dina växter efter en storm som varat hela dagen. Om det bara regnar i en timme eller två ger det lätta stänk inte tillräckligt med markfuktighet.

Ett bra sätt att se om dina växter behöver vattnas efter en storm är att kontrollera jorden i din trädgård. Peka smuts i dina trädgårdsbäddar, använd en pinne eller köp en fuktmätare. Du behöver inte använda slangen om du känner fukt djupt under det översta lagret. Om du bryter igenom matjorden och hittar torr jord under, måste du vattna dina trädgårdsbäddar noggrant.

Behöver du ett bevattningssystem

En annan trädgårdsmyt är att du behöver dyra bevattningssystem för att upprätthålla en vacker trädgård. Men är automatiserad bevattning det bästa sättet att hydrera dina sängar? Det hjälper till att upprätthålla jämn fukt , men vissa system har blinda fläckar som inte når. Eller så kan du ha särskilt törstiga växter nära torktåliga. I så fall är det bäst att vattna en växt utan att blötlägga hela sängen.

Behållare och upphöjda bäddar torkar ut snabbare än bäddar i marken. En lång slang är särskilt användbar för krukor, eftersom den håller dem svala i värme och torka. Använd fingret för att testa jorden och se vilka som behöver mest vatten – nästa år kommer du instinktivt att veta var du ska vattna och hur ofta!

Ett annat enkelt sätt att minimera punktbevattning är att gruppera växter med liknande bevattningsbehov. Ställ in timers för ditt system som matchar behoven i olika trädgårdsbäddar. Torktoleranta arter behöver mycket mindre fukt än de som bor i myrar.

Är det sant att du inte ska vattna på eftermiddagen

Denna trädgårdsmyt är lätt att avliva; du bör vattna om dina växter behöver det. Alla andra regler kommer på andra plats! Du vill inte vänta till morgonen och hitta döda växter. Torrstressade växter är särskilt mottagliga för skadedjur och sjukdomar och klarar sig sämre i värmeböljor än välvattnade.

Trädgårdsmästare säger ibland att man inte ska vattna på eftermiddagen eftersom det orsakar pulverformig mögel eller dunig mögel på varma, fuktiga nätter. Det är inte vattningen som gör att de sprider sig, utan det är fuktigheten i miljön från vattning under varma dagar som gör det. Håll pulveriserad mögel borta genom att vattna bara nära jordens bas på varma dagar. Detta håller luftfuktigheten låg nära känsliga lövverk.

Optimal tidpunkt beror på ditt schema, även om vissa grundläggande regler hjälper dig att räkna ut när du får mest nytta. Det är bäst att vattna tidigt på morgonen och på eftermiddagen eftersom det är de svalaste delarna av dagen. Varma temperaturer och direkt solljus avdunstar snabbt fukt, vilket innebär att du måste använda mer vatten än normalt vid vattning mitt på dagen.

I slutändan bör du sätta på slangen för dina grödor när du märker att de är törstiga och du har tid. Försök att följa anvisningarna, men vet att dina grödor är trådformiga och kommer att bli bra om du vattnar på natten, på eftermiddagen eller vid middagstid.

Ska du vattna alla växter lite varje dag

Växter dricker vatten varje dag, men det betyder inte att de behöver vattnas varje dag! Denna vilseledande trädgårdsmyt kan leda till dåliga bevattningsmetoder. Istället bör du sträva efter att vattna dem sällan, men djupt. Det finns två skäl till detta:

För det första uppmuntrar kontinuerlig vattning växtrötterna att växa djupt ner i trädgårdsjorden. Med djupa rötter kan dina grönsaker och perenner suga upp mer näringsämnen och vatten än om de lägger ner grunda rötter . Om du vattnar lite varje dag kommer dina grödor bara att sätta rötter i de översta jordlagren.

Det andra skälet till att långa, sällsynta vattningssessioner är överlägsna är att de håller jorden fuktig i fler dagar än att vattna lite. Tjock blötläggning gör trädgårdsbäddar svala genom avdunstning. Ju mer vatten det finns i jorden, desto mer avdunstar det och desto mer fukt är tillgängligt för rötterna.

Mer om detta:

Använd marktäckning eller kompost på din jord och håll kvar ännu mer fukt än normalt! Detta näringsrika lager skyddar vattnet från direkt solljus och håller det kvar under markytan. Det tillför också nyttiga näringsämnen och mikroorganismer som ökar växternas motståndskraft. Mulching och djupa, sällsynta vattningstillfällen håller dina grödor glada hela sommaren.

Leave a Response