Trädgård

Experttips: Det går att förhindra att tomater drabbas av bladmögel

Kämpar dina tomater med bladmögel den här säsongen? I den här artikeln går vi igenom allt du behöver veta om hur du identifierar, behandlar och förhindrar att denna potentiellt dödliga tomatsjukdom angriper dina plantor.

Mer om detta:

Vi har alla hört talas om ”mana”, men det finns förvirrande och motstridig information. Lever den i jorden? Kan du bära den från din grannes trädgård? Är det en bakterie, en sjukdom eller ett virus?

Som med allt annat inom trädgårdsskötsel är det viktigt att förstå vad som händer och varför så att du bättre kan förstå hur du ska behandla och förhindra det i framtiden.

Att förstå bladmögel och hur det sprider sig är viktigt eftersom det kan förstöra dina tomat- och potatisgrödor mycket snabbt om inte rätt åtgärder vidtas. Här får du lära dig hur du snabbt diagnostiserar, behandlar och förebygger bladmögel på tomater.

Vad är tomatbladmögel

Tomatröta (även kallad senröta eftersom den uppträder senare på säsongen än ”tidig röta”) orsakas av oomyceten Phytophthora infestans, som har svampliknande egenskaper. Denna patogen angriper tomater, potatis och andra nattskuggeväxter.

Oomyceter (organismer av släktet Oomycota) har klassificerats som en del av kungariket svampar på grund av deras trådliknande tillväxtmönster och det faktum att de livnär sig på ruttnande material.

Efter år av forskning och studier har man dock kommit fram till att dessa organismer faktiskt är närmare besläktade med alger och gröna växter. Oomyceterna ingår nu i riket Protista.

Oomycetes kallas också ”vattenmögel”, vilket är logiskt eftersom de vanligtvis uppträder under långvariga våta perioder och färdas i vatten. Andra vattenmögel inkluderar fuktning, rotröta och dunig mögel.

Hur dunig mögel sprider sig i tomater

Bladmögel infekterar dina växter genom sporliknande strukturer. De sprids med vind och regn. Enkelt uttryckt producerar oomyceter sporangier som ser ut som bruna fläckar på tomatplantornas blad eller stjälkar.

Zoosporer produceras asexuellt i sporangier. Zoosporerna använder sedan sina flageller för att driva sig själva framåt och rör sig snabbt genom vattnet på våta ytor som blad och växtstammar, och hittar skrymslen och vrår där de kan sitta och angripa. De klamrar sig fast vid ytor genom att utsöndra geléartat sekret och livnära sig på ruttnande material som de hittar på ytan.

Vilka grödor senblod påverkar

Bladmögel förekommer främst på tomater, potatis och vissa prydnadsväxter som är släkt med dessa grödor, t.ex. saltört och till och med petunior.

Under många år har man försökt skapa ”sorter” som är sjukdomstoleranta eller mindre mottagliga. Dessa sorter bör övervägas, särskilt om du bor i en region där detta problem är utbrett.

Denna sjukdom uppträder senare på säsongen i de flesta regioner eftersom oomycetpatogenen föredrar fuktiga förhållanden och temperaturer mellan 15°C och 25°C med ca 90% luftfuktighet i 3-5 dagar.

Om dessa förhållanden uppstår kan bladmögel infektera en hel tomatodling inom 10 timmar till 2 dagar. Håll koll på väderprognosen för att vara förberedd. Överväg att kontrollera dina växter för symtom var 2-3 dagar.

Identifiering av bladmögelsjukdom hos tomater

Om du misstänker att din trädgård är infekterad, här är de snabbaste sätten att identifiera denna sjukdom.

Symptom

De viktigaste symptomen på tomatröta är bruna, grå eller lila fläckar på bladen eller stjälkarna och kan inkludera skabbiga och vissna blad. Du kan också se missfärgade lesioner på stjälkar och petioles. Ibland kallas stammar, petioles är stjälken som växer från huvudstammen till växtens stödblad.

Om du vänder på bladen kommer du förmodligen att se en vit, luddig tillväxt på undersidan. Dessa luddiga fläckar är destruktiva sporer. Bladen kommer att fortsätta att bli bruna eller dö helt. Om du inte vidtar åtgärder kommer fläckarna att sprida sig och infektera allt bladverk och frukt mycket snabbt.

Så här kasserar du infekterade växter på rätt sätt

När du har identifierat patogenen är det viktigt att döda den helt och hållet innan den sprids.

Kom ihåg att denna patogen livnär sig på levande växt- eller djurmaterial. Om du lägger infekterade växter i din komposthög med en kontinuerlig tillförsel av levande material kan sporerna lätt flytta tillbaka till din trädgård när förhållandena blir idealiska.

Lägg aldrig angripna växtrester i din komposthög!

För att döda svampen helt, dra infekterade växter på en varm, solig dag och placera dem i solen, täck dem med påsar eller täck dem med en presenning så att de inte kan spridas. Kasta dem sedan i papperskorgen eller bränn dem.

Proffstips: Om du har bekräftat denna sjukdom i ditt tomatland och du har potatis som växer i närheten, bör du hålla ett öga på potatisen eftersom de sannolikt också kommer att drabbas.

Hur man undviker bladmögel

  • Under hela växtsäsongen ska du hålla saxarna rena mellan klippningarna eftersom sporer kan överföras från planta till planta.
  • Kontrollera plantorna 2-3 gånger i veckan för att se om det finns skador eller vita luddiga fläckar som innehåller sporer.
  • Gör regelbundna beskärningar för att främja luftflödet.
  • Var uppmärksam på vädervarningar så att du kan övervaka symtom.
  • Ta bort eventuella ogräs runt tomat- och potatislandet eftersom de kan vara bärare av sjukdomen.
  • Vattna endast med droppslangar eller blötläggningsslangar vid basen för att undvika stänk och blöta växter/blad. Använd inte överbevattning på tomater. Mulching vid basen av växter kan också förhindra bakstänk från marknivå.
  • Mer om detta:

    Långvarig värme kommer att bromsa spridningen av senblod, men kom ihåg att när den väl dyker upp kommer patogenen att börja spridas igen när vädret svalnar.

    Leave a Response