Mjölk är en produkt som är oersättlig i vårt kök. Den används inte bara i drycker utan också i många olika maträtter. Det är därför det är så viktigt att hålla den färsk. Hur vi förvarar den är inte obetydligt för dryckens smak och hållbarhet. Många människor gör det fel. Här är några råd om var du ska förvara mjölk.

Varje produkt i kylskåpet eller frysen ska vara på rätt plats. På så sätt ser du till att de inte förlorar sitt näringsvärde och håller sig fräscha länge. Det är dock inte alltid vi vet vilken plats som är bäst för en viss livsmedelsprodukt. Vi rekommenderar var du ska förvara mjölk.

Var förvarar vi vanligtvis mjölk?

Vi känner inte bara igen den här bilden hemifrån. I många reklamfilmer och filmer ser vi mjölk i kylskåpsdörren så snart den öppnas. Hyllorna på kylskåpsdörren verkar ha skapats för att förvara mjölk. De har den perfekta storleken för en kartong eller flaska. Vi förvarar vår mjölk i kylskåpsdörren så att vi lätt kan komma åt den efteråt.

Kylskåpsdörren är inte alls en bra plats att förvara mjölk på. Mejeriprodukter vill ha en konstant temperatur. Produkter som förvaras i kylskåpsdörren utsätts för ständiga temperaturfluktuationer. Detta beror på att kylskåpet hela tiden öppnas. Det är inte bra för mjölk, kefir, yoghurt eller ägg.

Var är den bästa platsen att förvara mjölk?

Mjölk håller sig fräsch längst vid 2-4 grader Celsius. Den gillar inte heller temperaturförändringar. Den mellersta hyllan i kylskåpet uppfyller båda dessa villkor. Det är här vi bör förvara inte bara mjölk utan även andra typer av mejeriprodukter.

Förvara endast öppen mjölk i kylskåpet. Mjölk i kartonger kan förvaras utanför kylskåpet om de är fabriksförseglade. Det är lite annorlunda med färsk mjölk som förvaras i kylskåpet i butiken. Den är vanligtvis förpackad i plastflaskor. Sådan mjölk bör förvaras i kylskåpet så snart du tar med den från butiken.

Vad mer bidrar till att mjölk förstörs snabbare?

Förutom felaktig förvaring i kylskåp finns det andra faktorer som kan påskynda förstörelsen av mjölk. En av dessa faktorer är t.ex. den vanliga men olämpliga vanan att dricka direkt ur en kartong eller flaska.

Förutom att det är dåligt ur hygienisk synpunkt kan det också bidra till att mjölken förstörs. Detta beror på att mänsklig saliv innehåller bakterier. Dessa tränger sedan in i förpackningen och gör att drycken inte längre är fräsch.

Dessutom bör man inte bara titta på mjölkens utgångsdatum när man köper den, utan även kontrollera produkten noggrant. Du ska under inga omständigheter köpa mjölk vars förpackning är skadad eller öppnad. A se till att noga försluta mjölken efter användning innan du förvarar den i kylskåpet.