Skip to main content

Underhåll och behandlingar

Vi har haft många produkter ute och fått dem testade av barn och deras familjer. Inga av produkterna som vi har haft stående i hem har behandlats på något sätt och det har de inte eftersom vi naturligtvis vill få dem testade och ta reda på hur produkterna reagerar på streck från en blyertspenna, smör från en bulle, eller ett spillt glas med läsk.

Vi utför även löpande testar av olika typer av ytbehandlingar som exempelvis här, där vi har gett ett av våra bord en snabb omgång med klarlackspray som sluter ytan och gör den mycket enkelt att torka av samt motståndskraftig mot många mat- och dryckesprodukter.

Vi kommer snart att släppa några olika how-to-filmer.

Klarlack i 3 steg

Arbetstid: 15 minuter – torktid 24 timmar.

1.

Torka av ytan på damm m.m. och följ instruktionerna som alltid står på behållaren med klarlackspray. Vi rekommenderar att man alltid gör det utomhus och använder en för detta lämplig skyddsmask.

2.

Spraya ett jämnt, men inte tjockt, lager över hela ytan. Vi rekommenderar att man bara göra det på utsatta eller synliga ytor, för att spara på lacken, eftersom den normalt inte är särskilt miljövänlig. Låt lacken torka helt, gärna över natten.

3.

Lacken kan ge en grövre yta eftersom fibrerna i träet kan höja sig lite. Därför rekommenderar vi att man med finkornig sandpapper bara ”torkar” av ytan och sedan använder en fuktig trasa för att ta bort lite av dammet som det kan ge upphov till.

Varför är det smart att använda lack?

Yta med klarlack

Ett gott glas med saft som enkelt lämnade en ring på bordet efter sig. Vi väntade 30 minuter innan vi torkade av med lite kökspapper. Överhuvudtaget inga märken.

Obehandlad yta

Ett gott glas med saft som enkelt lämnade en ring på bordet efter sig. Vi väntade 30 minuter innan vi torkade av med lite kökspapper. Som man kan se så finns det omedelbart efteråt fortfarande en liten ring eftersom obehandlat trä behöver längre tid på att torka helt.

Målning av möbler

Det är mycket lätt att måla våra möbler, helt eller delvis, som här. I guiden har vi använt:

  • Vanlig träfärg, glans 40, tonad hos Bauhaus.
  • En liten skumrulle på 40 mm som är lätt att hantera.
  • Lite sandpapper med kornstorlek 180.
  • Pris 150,00 SEK
  • Arbetstid: 5 timmar inkl. torktid mellan målning.

1.

Torka av ytan på damm m.m. och rulla eller pensla ett tunt lager av färg på önskade ytor.

OBS

När färgen är torr så har fibrerna i träet rest sig. Dessa putsar vi bort innan vi applicerar det sista lagret av färg.

2.

Putsa ytor och kanter med ett fint sandpapper. Här använder vi kornstorlek 180. Putsa längs ådrorna i träet.

3.

Rulla på det andra och sista lagret av färg. Man kan alltid nöja sig med två lager.

Vänta med att montera möbeln tills färgen har torkat in.

Om det råkar hamna lite färg i skenorna så rekommenderar vi att man försöker polera av färgen, eftersom det annars kan ge färg på den del av möbeln som inte blivit målad.

När möblerna har målats så kan de vara aningen mer strama att montera. Det är viktigt att montera dem på rätt sätt för att undvika ”repor” i målningen.

Om ditt måleriprojekt skulle råka sluta i missöde så kan du enkelt beställa nya delar från oss.

Har du frågor så är du välkommen att kontakta oss.