Honung är ett av de mest omnämnda alternativen till vitt socker. Men är det verkligen hälsosammare och bättre? En populär näringsfysiolog gör två viktiga påpekanden. Om du gillar att söta med honung bör du känna till det.
Den innehåller antioxidanter, mineralsalter, spårämnen och vitaminer. Många medicinska och immunförsvarshöjande ämnen tillverkas av dess extrakt. Dessutom är det Honung är helt enkelt väldigt gott och sött, så det är inte konstigt att det verkar vara en bra ersättning för traditionellt socker, som bara ger tomma kalorier.
Sötning med honung är mycket populärt, men är det verkligen bättre? Nutritionisten Michał Wrzosek bestämde sig för att svara på den frågan. Experten avlivar myter och missuppfattningar om honung.
”Honung är mestadels glukos och fruktos med litet näringsvärde vid ett så högt energivärde” – påpekar han i inledningen.
Detta exempel är ännu mer eftertryckligt när vi tänker på att 100 gram honung har 320 kcal. Dessutom förlorar honung sitt värde vid höga temperaturer i till exempel te”, tillägger han Michał Wrzosek och förklarar att han inte är så frisk som man länge trott, trots att det verkar så.
”Det är bättre att välja sötningsmedel som är kalorifattiga och ger näringsvärde, till exempel från mer frukt”- föreslår.
En nutritionist har en liknande åsikt om ämnet Hanna Stolińska”Man måste äta mycket honung för att det ska ha någon verklig effekt”, påpekar hon, ”och det är också socker, så jag skulle inte rekommendera det som en av de produkter som är bra för vår hälsa.”
Och även om honung innehåller färre kcal per 100 g än socker kan sötning med honung få oss att gå upp i vikt istället för att gå ner. Hur är detta möjligt? Jo, denna sötsak från bina är också mer än dubbelt så tung som vita kristaller. När vi sötar vårt te med en tesked honung får vi därför i oss dubbelt så många kalorier som om vi hade använt vanligt socker.
Det betyder naturligtvis inte att du måste avstå från honung om du gillar det. Du bör dock vara medveten om att honung har en mycket hög sockerhalt och att den förlorar de flesta av sina hälsoegenskaper vid temperaturer över 45 grader Celsius. Att söta varmt te eller använda det i bakning är inte bra för din kropp. Och med tanke på att det är en mycket dyr produkt kan det vara bättre att du väljer något annat.