Tips för hemmet

Ät på ett sätt som saktar ner åldrandeprocessen. Forskare testade detta på tvillingar

I en ny studie som omfattade 21 tvillingpar följde den ena tvillingen en vegansk diet medan den andra tvillingen inte begränsade sitt matintag på något sätt. Experimentet pågick i åtta veckor och visade att en vegankost kan bromsa åldrandeprocessen och minska den biologiska åldern på kort sikt.

Varje människa har en viss kronologisk ålder, som beräknas utifrån födelsedatumet. Det finns också en biologisk ålder, som bestäms utifrån åldrande kroppsfunktioner. Denna ålder återspeglar hälsostatusen hos en persons celler och vävnader och kan påverkas av sjukdom, livsstil, miljöfaktorer och andra faktorer.

Tvillingforskning

I en ny artikel har forskare undersökt effekterna av att gå över till en vegansk kost. De bjöd in 21 par enäggstvillingar till studien. Urvalet bestod av 77% kvinnor och deltagarna hade en medelålder på 40 år. Forskarna ville ta reda på vilka förändringar som sker när en av dem följer en vegansk diet och den andras diet innehåller allt inklusive kött, ägg och mejeriprodukter varje dag.

Experimentet pågick i två månader. Under de första fyra veckorna åt deltagarna måltider som hade tillagats speciellt för dem, och under de följande veckorna tillagade de dem själva efter att ha deltagit i korta matlagningskurser.

Resultaten av studien tyder på att efterlevnad av en vegansk diet i flera månader kan bromsa åldringsprocessen och minska den biologiska åldern. Författarna betonar dock att resultaten som publicerades i tidskriften BMC Medicine bör tas med en nypa salt, inte minst på grund av begränsningar i det sätt som studien genomfördes på.

Vegansk kost kontra åldrandeprocesser

Författarna till studien undersökte förändringar i DNA-metyleringsnivåerna hos tvillingar. DNA-metyleringsprocessen leder till förändringar i aktiviteten hos vissa gener utan att den ursprungliga DNA-sekvensen förändras. Det är nivåerna av DNA-metylering som forskare använder för att fastställa hälsan hos celler och vävnader hos människor. Dess mönster förändras under en livstid och utvecklas med en persons biologiska ålder, som kan vara högre eller lägre än den ålder som mäts i levda år. I allmänhet anses ökad DNA-metylering vara en markör för stigande åldrande.

DNA-metylering kan analyseras genom att ta blodprov – därför fick deltagarna i experimentet blodprov tagna i början, fjärde och åttonde veckan av studien. De jämfördes sedan för att se om och hur den förändrade kosten påverkade deltagarnas kroppar. Forskarna använde DNA-metyleringsnivåerna för att härleda deltagarnas biologiska ålder.

Intressant nog observerade forskarna en minskning av uppskattningen av biologisk ålder hos deltagare som följde en vegansk diet, men inte hos dem som åt allt. För dem som bytte till en vegansk diet noterade de också minskningar av markörer för åldrande i hjärtat, levern och inflammatoriska och metaboliska system.

Studiens begränsningar

Författarna påpekar dock att det inte är klart i vilken utsträckning de observerade skillnaderna mellan deltagarna kan hänföras till kosten. Deltagare som följde en vegansk diet gick i genomsnitt ner två kilo mer än sina allätande syskoneftersom de fick i sig färre kalorier. Forskarna rapporterar att dessa skillnader i viktminskning kan ha bidragit till de observerade skillnaderna i epigenetisk ålder mellan de två grupperna. Andra studier har visat att kalorirestriktion bromsar åldrandet hos möss och apor.

Även om det är intressant att observera en minskning av den biologiska åldern efter en så kort tidsperiod, innebär studiens längd också att de långsiktiga effekterna av kostförändringar inte beaktades.

Om en vegansk diet inte kompletteras med vitamin B12, vitamin B12-brist uppstår, vilket orsakar kronisk och ofta smygande skada på nervsystemet, säger Tom Sanders, professor emeritus i näring och dietetik vid King’s College London. – Även om observationsstudier tyder på att en vegansk kost kan ha en gynnsam effekt på hälsan i medelåldern (t.ex. lägre risk för hjärt-kärlsjukdom och diabetes 2. typ 2-diabetes), är detta inte fallet för äldre veganer, som verkar löpa högre risk för muskelförlust, låg bentäthet och neurologiska störningar som har en betydande inverkan på livskvaliteten, tillade han.

Författarna till rapporten påpekar att det krävs mer forskning för att fastställa sambandet mellan kostens sammansättning, vikt och åldrandeprocessen.

Leave a Response