Även om turkisk ayran tillagas med endast tre ingredienser är listan över dess fördelar mycket lång. Den släcker inte bara effektivt törsten, utan hjälper också till att reglera blodtrycket och kolesterolnivåerna, förbättrar huden, underlättar matsmältningen och smakar fantastiskt. Hur man förbereder och konsumerar det? Ta reda på det genom att läsa vår artikel.
Ajran: yoghurt, vatten och salt
Ajran är en mycket enkel dryck som bokstavligen görs av tre ingredienser: det är en kombination av yoghurt, vatten och salt. Ibland, i vissa fall och länder, kan det finnas andra ingredienser: kryddor eller myntablad. Den kommer ursprungligen från Turkietmen den är också känd på Balkan och i Mellanöstern i olika – mycket liknande – former. Traditionellt dricks drycken till måltider, särskilt feta sådana, för att förbättra matsmältningen, även om det inte finns något som hindrar dig från att njuta av den under varma dagar också. Det finns ingen anledning att begränsa dig själv eftersom det kommer att vara perfekt på vintern eftersom det också har en stor effekt på immuniteten.
Hemlagat recept för ajran
Ajran är lätt att få tag på under utlandssemestern, men finns ibland att köpa i affärer, t.ex. i en burk. Dessutom kan det hända att vissa ställen som serverar turkisk mat har det på sina menyer. Om vi inte ska åka på utlandsresor, kan vi tillaga ajran hemma, eftersom dess förberedelse är trivial. Vad är ingredienserna? Du kommer att behöva:
- 400 ml grekisk yoghurt eller yoghurt från Balkan,
- 500 ml mineralvatten,
- en halv tesked salt.
Häll helt enkelt ingredienserna i en större behållare och vispa till ett fint skum. Ajran är i princip klar, men du kan kyla den för att bättre passa den rådande värmen. Det är bäst att prova den i den här versionen först, men om smaken inte riktigt passar dig är det värt att variera sig. Antingen myntablad eller citrusskal kan hjälpa till här.
Vem bör införa ayran i sin dagliga kost?
Det verkar som att blygsam komposition inte kommer att överraska oss med något extraordinärt. Men sanningen är helt annorlunda. Ajran är en rik källa till värdefulla ämnen. Vitaminer är högst upp på listan av B-gruppen, såväl som C och D. Dessutom är det ett utmärkt tillskott av protein, kalcium och natrium.
Så vad ger det att dricka ajran oss? Först och främst förbättrar det aktiviteten i matsmältningssystemet och påskyndar matsmältningsprocesserna. Yoghurt är rik på levande bakteriekulturer och som vi vet är dessa så bra som något för tarmarna, som inte förgäves kallas ”den andra hjärnan”. Det är där som immuniteten byggs upp och gifter lättare avlägsnas från kroppen.
Det är värt att titta på de vitaminer som också finns i ayran. Dessa vitaminer B grupper gynnar vår hälsa som helhet: de behövs för att viktiga kroppssystem ska fungera smidigt. Vitamin C nämns oftast i samband med immunitet: naturligtvis är detta sant, men det har mycket mer meriter. Först och främst gör det blodkärlen mer elastiska, och det gör det lättare att upprätthålla normalt blodtryck.
Dessutom hjälper detta värdefulla ämne till att syntetisera kollagen, och detta översätts till ett bättre utseende på vår hud. Den ser inte bara yngre ut, utan den regenereras också lättare, sår läker snabbare och dessutom är det svårare att bilda nya rynkor på den. Dessutom är det en mycket kraftfull antioxidant, och som vi vet kan den lättare avlägsna gifter, göra sig av med fria radikaler som är ansvariga för utvecklingen av civilisationssjukdomar, samt fördröja åldringsprocessen i kroppens celler.
Inte att förglömma en god portion av av protein. Faktum är att det oftast kompletteras av idrottare, eftersom det är en byggare av kroppsmuskler, men inte bara deras. Det är också ett viktigt energiråmaterial och en värdefull katalysator för att alla processer i vår kropp ska fungera korrekt.