Vad vore sommaren utan fylliga hallon? Det går inte att förneka deras fantastiska smak, söta doft och lockande färg. Men det är inte alla som känner till denna frukts långa historia. Det visar sig att hallon är en av de äldsta växterna som mänskligheten känner till. Den har använts i århundraden för mat och medicinska ändamål. Och bara det borde vara skäl nog att äta hallon så ofta som möjligt.
Hallon har länge värderats för sina hälsofrämjande egenskaper. Redan forntida människor beredde hallonsaft för att hjälpa till med kroppsliga infektioner och neuroser. I vår folktradition ansågs hallon vara ett medel som hjälper mot anemi. Numera används hallonsirap ofta mot förkylningar, men det är viktigt att veta att denna frukt har ett mycket bredare verkningsspektrum.
Varför äta hallon?
Hallon är en frukt som kännetecknas av en rikedom av olika näringsämnen. Framför allt innehåller de sockerarter, pektin och organiska syror som salicylsyra, äppelsyra och citronsyra. Hallon är också en rik källa till vitaminer, inklusive B-vitaminer och vitaminerna C och E. Dessutom är frukten en rik källa till många mineraler som kalcium, magnesium, järn och kalium.
Inte bara frukterna av hallon är värdefulla för vår organism, utan också bladen på dessa växter. De är rika på mineralsalter, organiska syror, flavonoider och hartsartade föreningar och tanniner. Krossade hallonblommor har använts som ett naturligt botemedel mot svullna och varfyllda ögon. Vatten som skapats genom att koka hallonblad användes i sin tur för att tvätta drabbade hudområden.
På grund av närvaron av salicyl- och bensoesyror anses hallon vara en naturlig aspirin. Frukten har antiinflammatoriska, febernedsättande, antibakteriella och antivirala egenskaper. Hallonsirap eller juice har länge uppskattats för sina hälso- och immunförsvarshöjande egenskaper och tillreds ofta som huskur mot en mängd olika åkommor som förkylning och influensa. Hallon har också förmågan att sänka blodtrycket, vilket är anledningen till att de rekommenderas för personer som lider av högt blodtryck och andra hjärt-kärlsjukdomar.
Hallon och viktminskning
Hallon har förmågan att stimulera kroppens avgiftningsprocess och påskynda matsmältningen. Tack vare detta förhindra förstoppning och uppblåsthet. Dessutom tyder forskning på att äta hallon kan hjälpa till att bränna kroppsfett, vilket är möjligt på grund av närvaron av hallonketon i dem.
”Studier på råttor tyder på att denna keton kan hämma tillväxten av subkutan fettvävnad.Andra studier tyder på en gynnsam effekt på lipolys (nedbrytningen av triglycerider i fettvävnad) och utsöndringen av adiponektin, som påverkar ett antal metaboliska processer, inklusive de som är relaterade till glukos- och fettsyrametabolism,”– uppger National Center for Nutrition Education.
National Center for Nutrition Education påpekar också att det fortfarande finns för lite forskning för att betrakta hallonketon som ett effektivt vapen i kampen mot övervikt och fetma.