Tips för hemmet

Brödet håller sig färskt i flera veckor. Lägg bara detta med det

Nuförtiden bryr sig allt fler människor inte bara om sin hälsa, utan också om ekonomin och miljön. En av de nuvarande trenderna är att minimera matsvinnet och använda alla tillgängliga resurser effektivt. Ett av sätten att spara pengar och samtidigt bidra till miljöskyddet är att förvara och använda bakverk på rätt sätt.

Så håller du bakverk fräscha så länge som möjligt

Alla vill att bakverken ska hålla sig fräscha så länge som möjligt. Det finns några enkla tips som kan hjälpa till. Även om du har en brödmaskin hemma är det inte säkert att den alltid förhindrar att brödet torkar ut. Därför är det en bra idé att linda in brödet i ett extra skyddande lager innan du lägger det i brödmaskinen, till exempel en trasa, som hjälper till att hålla kvar fukten bättre än en plastpåse.

Ett gammalt knep för att förlänga färskheten hos bakverk är att lägga en bit grönsak eller frukt i bakpåsen. Selleri, äpple eller potatis skapar fukt som bromsar brödets torkningsprocess. På så sätt kan du också använda rester från tillagning av andra livsmedel och minska avfallet.

Vad ska man göra med hårdare bröd?

När bröd förlorar sin färskhet finns det ingen anledning att kasta bort det direkt. Hårdare bröd är perfekt för att göra rostat bröd, som du kan servera som tillbehör till en mängd olika rätter, eller använda det för att göra goda krutonger till soppor. Gamla frallor och bullar kan användas för att göra en traditionell bulle. På så sätt minskar du avfallet och tillagar en god måltid på samma gång.

Om du har höns är torra frallor en godbit för dem. Många hönsägare kommer gärna att belöna dig med färska ägg för en sådan behandling.

Slutliga tankar

Att spara mat är ett enkelt sätt för alla att göra sin del för att skydda miljön och spara pengar på samma gång. Med lite kreativitet och en vilja att använda maten på ett effektivt sätt kan du skapa goda måltider även av rester som annars skulle hamna i soporna. Kom ihåg att även till synes oanvändbara rester kan ha stor potential för att skapa nya rätter. Gå in i köket, gör en plan för att använda upp bakverk och var både sparsam och miljövänlig!

Leave a Response