Sömntiden och dess längd är en individuell fråga. Var och en av oss kan ha olika behov och preferenser. Forskare anser dock att det finns något sådant som en ”gyllene timme”. Det är den tidsram inom vilken vi bör gå och lägga oss på kvällen för att bevara vår hälsa och vårt välbefinnande under många år framöver. Och det spelar ingen roll om du är en tidig fågel eller en nattuggla.
Sömn är utan tvekan mycket viktigt och bör inte försummas. Det är ingen hemlighet att sömnbrist påverkar kroppen negativt och orsakar trötthet, kognitiv försämring och en högre risk för många sjukdomar. Intressant nog är för mycket sömn inte heller bra för oss. Idealiskt sett bör vi därför hitta en gyllene medelväg, både när det gäller sömnens längd och antalet timmar.
Enligt en studie som publicerats i European Society of Cardiology är det inte bara längden på sömnen som är viktig, utan även tidpunkten för den. Efter att under sex år ha observerat mer än 80 000 volontärers vanor kom forskarna fram till några överraskande slutsatser. Det visade sig att den grupp som gick och lade sig sent, runt midnatt eller senare, upplevde flest hälsoproblem.
De som föredrar en nattlig livsstil kan vara upp till 25 % mer benägna att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar. Intressant nog är det inte heller bra att gå till sängs för tidigt. De som går till sängs före kl. 22.00 kan ha en 12-procentig ökad risk för hjärt-kärlproblem.
En studie av mer än 1.000 japanska arbetare visade att de som gick till sängs senare än midnatt var mer benägna att uppleva symtom på depression.
Enligt experter är den bästa tiden att gå och lägga sig mellan 22.00 och 23.00 – åtminstone när det gäller hjärthälsa. Detta tidsspann verkar dock mycket rimligt – varken för tidigt eller för sent.
Enligt National Sleep Foundation behöver vuxna i genomsnitt sju till nio timmars kvalitetssömn varje natt för att kunna njuta av god hälsa och utmärkt välbefinnande, även om det naturligtvis finns människor som sover mindre.
Vi bör komma ihåg att sömnens kvalitet inte bara påverkas av dess längd och tid. Det är också viktigt med rätt förhållanden i sovrummet – det ska vara mörkt och svalt. De flesta människor sover sämre efter en tung måltid eller när de är hungriga. Se också till att sängen är bekväm (inte för mjuk!) och att sängkläder och pyjamas är gjorda av matta, luftiga material. Allt detta kan öka vår komfort avsevärt och kommer i slutändan att leda till bättre och effektivare sömn.