En gång i tiden hade det vita riset i stort sett ingen konkurrens. Numera blir råris allt mer populärt, inte bara för sin unika smak utan framför allt för sina näringsvärden. Det är värt att veta vad som gör det annorlunda och varför det är värt att konsumera.
Ris är en välkänd gröda över hela världen. Det odlas i Kina, Indien, Vietnam, Filippinerna och Japan. Dessa karakteristiska korn hamnar ofta på tallrikarna i alla länder. Spelar deras färg någon roll? Ja, det gör den. Även om det är samma sorts korn skiljer de sig mycket åt i bearbetningen och de processer som kornen går igenom innan de når butikshyllorna.
Är brunt ris bättre?
Råris, även känt som fullkornsris, är ett sädesslag som har kvar ett yttre lager av kli. Det är detta lager som ger riset dess karakteristiska bruna färg och gör det så rikt på näringsämnen. Jämfört med vitt ris, som genomgår en poleringsprocess, behåller råris fler näringsämnen som fibrer, B-vitaminer och mineraler.
Kornen skiljer sig från varandra inte bara i färg. Råris har en starkare nötaktig smak och en fastare konsistens, vilket innebär att det kräver längre tillagningstid. Produktionsprocessen för råris är mycket mindre krävande än för vitt ris. Kli och grodd sitter kvar på kornet, vilket gör att det behåller sin naturliga form och sina näringsegenskaper.
Vilket ris är det minst feta?
Det finns en anledning till att brunt ris anses vara mer näringsmässigt värdefullt än dess vita motsvarighet. Kalorivärdet för råris är cirka 112 kalorier per 100 gram kokt ris. Detta gör det till ett lätt men mättande val, perfekt för dem som håller koll på sin vikt. Råris är en rik källa till komplexa kolhydrater, som ger energi gradvis och säkerställer en långvarig mättnadskänsla. Dessutom innehåller det fibrer som underlättar matsmältningen och reglerar tarmfunktionen, vilket är särskilt viktigt för personer med matsmältningsproblem.
Inte bara för sallader
Det finns många sätt att använda råris i köket. Det kan användas som tillbehör, t.ex. som ersättning för vitt ris. Det fungerar också bra i sallader med grönsaker och hälsosamma proteiner som kyckling eller tofu. Råris passar också bra som ingrediens i soppor, där det inte bara tillför näringsvärde utan också textur. Det kan också användas i måltider med en gryta.