En billig grönsak som hjälper till att motverka rynkor och skyddar huden. Du kan köpa den överallt
I en kost som är utformad för att effektivt ge näring åt huden och gynna hyn lönar det sig att satsa på säsongens råvaror. Kålliknande grönsaker bör inte saknas på din sommartallrik. Kålrabbi är särskilt rik på värdefulla ingredienser som hjälper till att bekämpa hudens ålderstecken.
Kålrabbi för en frisk hud. Hjälper mot rynkor och missfärgningar
När det gäller hälsosam hudvård är en ingrediens från kålrabbi ovärderlig. Det höga C-vitamininnehållet i kålrabbi stöder immunförsvaret, påskyndar fett- och kolesterolmetabolismen, men det finns mer.
Förutom sina antioxidativa egenskaper är C-vitamin involverat i kollagensyntesen och är fördelaktigt för att ta bort missfärgningar i huden som ofta uppstår vid oönskade hudförändringar.
I caleraba kan vi också hitta:
- B-vitaminer,
- kalcium
- järn,
- magnesium,
- Fosfor,
- kalium
- natrium,
- zink,
- antioxidanter
- Fiber,
- glukosinolater.
Kelerab är låg i kalorier. 100 gram rå grönsak ger oss mindre än 30 kcal. Dessutom har kålrabbi ett lågt glykemiskt index och orsakar inte allergier. Det är därför en säker grönsak som kan ätas i alla åldrar. Endast personer på en leverdiet bör se upp för mängden på menyn – det kan orsaka uppblåsthet.
Kålrabi säsong. Glöm inte bladen
Kålrabbi är en kålliknande grönsak. Det betyder att dess blad också är ätliga. Kålrabbi är inte bara en rot. Det finns ingen anledning att skala och kasta bort bladen. I köket kan de komma väl till pass: som ingrediens i soppa eller sallad, men du kan lika gärna lägga dem på en smörgås.
Varför äta kålrabbiblöv? De innehåller stora mängder C-vitamin, och det hjälper som bekant till att bekämpa hudförändringar. Dessutom innehåller kålrabbi blad klorofyll, som renar kroppen från toxiner och har också en antiinflammatorisk effekt på vår hud.
Kohlrabi 2024: priser i butiker
Kålrabbi är vanligt förekommande i stormarknader och på marknader som styckvara. Beroende på storlek kostar en enda kålrabbi vanligtvis mellan 1 och 2 euro.
Den här grönsaken är perfekt att knapra rå som mellanmål. Du kan piffa upp den genom att servera den med en dipp, gärna baserad på naturell yoghurt. Kålrabbi är också lämplig för matlagning. Lägg den i kokande vatten med en nypa socker och salt och koka i cirka 20 minuter.
Du kan också använda kålrabbi för att göra chips, gräddsoppor, sallader eller konserver. Den kommer att vara utsökt i alla former och experimentera gärna med serveringsförslag.