Värmen vräker ner från himlen och du längtar efter något kallt och sött. Du tar ut glassen ur frysen och upptäcker att den är stenhård. Så du måste påbörja en av tre behandlingar. De tålmodiga väntar på att glassen ska smälta lite. ”Gruvarbetarna” inspekterar den frusna ytan med en sked som liknar en hacka. De smarta värmer upp vatten i en vattenkokare för att värma upp glassskeden senare. Det visar sig att det räcker med att känna till ett trivialt trick för att säkerställa att glass aldrig blir till sten.
Varför blir glass hårdare i frysen?
Du är sugen på glass så du tar ut förpackningen ur frysen. Du tar bort locket, river av folien, lägger den ”söta kalla” på en tallrik, för dig själv och dina nära och kära. Det är varmt och värmen strömmar från himlen, du ser att det översta lagret av glass börjar smälta. Du staplar upp portionerna och lägger snabbt tillbaka den i frysen. Det smälta lagret av glass sipprar in i den återstående portionen och när du lägger den i kylskåpet bildas hårda iskristaller.
För att förhindra att glassen stelnar i frysen är det därför bäst att äta allt på en gång, men om portionen är för stor eller om du vill spara den söta behandlingen till senare, kommer locketricket att vara praktiskt.
Ingen mer stenliknande glass. Bara ett enkelt trick
Istället för att värma upp eller vara tålmodig, lägg bara lådan med botten upp i frysen efter den första smaken (var noga med att stänga den ordentligt i förväg). När du tar ut den igen kommer glassen att vara lika mjuk som när du först öppnade den, eftersom den smälta delen inte sipprar ner till botten av lådan och förstör glassens konsistens.
Kommer locketricket att fungera för hemlagad glass?
Glassen du köper i butiken fryses medvetet mycket snabbt så att den inte härdar. Det finns inget sätt att replikera denna process hemma. Det är därför som du måste ta ut glassen ur frysen och köra den flera gånger när du gör din egen glass. Rätt recept för hemlagad glass är också extremt viktigt. För att göra den slät och sammetslen måste ingredienserna vara välbalanserade. Prova vårt recept på hemlagad kesoglass, som bara tar några minuter att tillaga.