Att odla tomater är inte det lättaste, men om man är uthållig och anstränger sig kan man få korgar fulla av god frukt. De smakar fantastiskt när de plockas direkt från busken, skivas för bakning, läggs i en sallad eller används som bas för soppa. Det slovakiska klimatet sätter tålamodet på prov hos trädgårdsmästare som har gjort sig besväret att odla tomater. De står ofta inför problemet med gröna tomater som vägrar att bli röda. Vad försenar deras mognad? Låt oss kolla.
Hur mognar tomater?
Tomatkännare som har bestämt sig för att prova på att odla dessa välsmakande växter väntar ivrigt på de första resultaten. I sin nyfikenhet besöker de ofta trädgården eller växthuset och håller utkik efter de saftiga röda frukterna. Vilken överraskning när de i stället för en livlig färg möts av en dominerande grön färg. I stället för förfall är det värt att notera att tomater mognar i två steg. Den första börjar efter pollinering och varar i ca 3-4 veckor. Det är då de första gröna frukterna försiktigt dyker upp och ökar i vikt och storlek dag för dag.
Den andra fasen är mycket kortare och slutar om två veckor. Under denna period kommer du att märka att tomaterna långsamt och gradvis börjar ändra färg från grönt till rött. Hur snabbt denna process går beror främst på mängden naturligt färgämne, som varierar beroende på vilken sort som odlas. Man bör komma ihåg att båda mognadsfaserna kan förkortas eller förlängas. De polska klimatförhållandena innebär att hela processen vanligtvis är avslutad i slutet av juli eller början av augusti.
Vad försenar mogningen av tomater?
Flera faktorer bidrar till den mycket långsammare mogningen av den saftiga röda huden på tomater. Inte alla är konstgjorda. Erfarna trädgårdsmästare påpekar att otillräcklig lufttemperatur ofta är skyldig. Gröna och omogna tomater behöver temperaturer mellan 15 och 30 grader Celsius för att få en kraftig röd färg. För låga temperaturer, liksom för höga, förhindrar produktionen av etylen, det hormon som ansvarar för mognad och färgning av unga tomater.
Dålig etylenproduktion är också förknippad med för mycket bevattning. Detta är ett misstag som främst görs av nybörjare i trädgården. Experter påpekar att tomater föredrar att växa i ett substrat som är något fuktigt och som ibland får tid att torka ut lite. Att stå i blöt jord som håller vatten passar dem dock inte. Hög luftfuktighet har också en inverkan på den gröna färgens dominans. Detta är vanligt i mitten av juli och förknippas med plötslig och kraftig nederbörd. Sådana förhållanden kommer helt klart att bromsa tomaternas mognadsprocess.
Orsaker till att tomatbuskar inte mognar
Odlade tomater är ljuskrävande växter. De behöver mycket av det i detta viktiga skede av deras utveckling. Brist på naturligt solljus kan leda till dålig blomning, få fruktsättningar och mycket längre och ineffektiv mognad. För att ge dem bästa möjliga förhållanden, försök att placera tomatbuskar i krukor och plantera dem på den södra eller sydvästra sidan.
Tomater anses vara en av de hälsosammaste arterna. Deras näringsbehov kan förvåna även erfarna trädgårdsmästare. För att tillfredsställa deras aptit utsätter vi dem för ett utbud av av överskott av kväve. Vad innebär detta? De negativa effekterna visar sig i senare skördar, små och dåliga frukter och långsam mognad. Även om vi lyckas plocka några röda tomater imponerar de inte med sin smak när de skärs upp. Den dåliga färgen på tomaterna beror också på kaliumbrist. Brist på denna ingrediens visar sig genom långsam mognad, blekt skal och dålig saftighet i fruktköttet.