Att förvara ägg i kylskåpet är ett vanligt sätt att förlänga deras färskhet och hållbarhet. Lara Gessler avslöjade dock att hon förvarar sina egna ägg utanför kylskåpet. Som hon förklarar gör denna metod dem mjukare efter tillagning.
Lara Gessler väckte stor uppståndelse när hon i Rogalska Show-soffan avslöjade att hon förvarar sina ägg utanför kylskåpet. För många människor är detta otänkbart, medan andra inte ser något annat alternativ för att förvara ägg.
Ska ägg förvaras i kylen?
Lara Gessler satt i soffan framför Marzena Rogalska i ”Rogalska Show” som sändes på TVN Style. Under intervjun överraskade Gessler många människor, inklusive programledaren, när hon sa att hon inte förvarar ägg i kylen.
– Och var står de i butiken?– frågade Lara Gessler retoriskt.– Det är då äggröra blir mjukare, och om du har ett mjukkokt ägg från ett ägg som tagits ut ur kylskåpet kommer äggvitan alltid att vara gummiaktig, förklarade hon.
Att förvara ägg i kylskåpet skadar inte äggen, men det håller dem fräscha längre. Se dock till att inte förvara dem på dörren till apparaten, eftersom de temperaturförändringar som de utsätts för varje gång kylskåpet öppnas och stängs kan påverka deras färskhet negativt. Vi rekommenderar att du tar ut äggen ur kylen några minuter i förväg så att de får rumstemperatur innan du använder dem. Så här gör du när du ska baka kakor med ägg eller när du ska tillaga dem mjuka eller hårda. Kom ihåg att uppvärmda ägg inte ska kylas igen.
Kan ägg förvaras utanför kylskåpet?
Ägg är säkra att förvara utanför kylskåpet, men under några villkor. Kom ihåg att ägg som förvaras utanför kylskåpet fortfarande har en lägre temperatur än i ditt hemmakök. Dessutom är förvaring av ägg på en hylla utanför kylskåpet inte en permanent praxis för alla butiker. Faktum är att mycket beror på policyn för kedjan i fråga.
Ägg ska förvaras vid en konstant temperatur på högst 20 grader Celsius i ett skuggigt utrymme. Det är en anledning till att det inte är ovanligt att det finns ägg på butikshyllorna – där är det oftast under 20 grader. De kan därför förvaras i kylskåpet såväl som i ett köksskåp eller skafferi. Flera villkor måste dock uppfyllas. För det första måste vi se till att temperaturen inte stiger över 20 grader Celsius när vi förvarar ägg (t.ex. under matlagning när ånga värmer upp rummet). För det andra måste man undvika att ägg ofta flyttas mellan mycket låga och mycket höga temperaturer.
Ägg som förvaras i temperaturer mellan 2 och 8°C bör hålla sig färska i 5 veckor, men det rekommenderas att äta dem upp till 28 dagar efter värpning (det är naturligtvis bäst att följa informationen på förpackningen). Ägg som förvaras utanför kylskåpet håller sig fräscha under en något kortare tid. I det här fallet är det bäst att använda dem inom en vecka (när det gäller gårdsägg) och inom 14 dagar när det gäller butiksägg. Det är dock viktigt att komma ihåg att efter cirka 5 dagars förvaring i rumstemperatur börjar äggens kvalitet försämras och deras näringsvärde minskar.