Tips för hemmet

Garanterat färska bär: så undviker du mögel och slask

 

Innehållsförteckning

Blåbär, jordgubbar, hallon – när temperaturen stiger ökar också suget efter sommarens läckra bär. Men även om glädjen är stor när man köper dem, kommer besvikelsen snabbt: efter bara några dagar blir bären mosiga och till och med mögliga!

Vad kan man göra för att bären ska hålla sig fräscha och vackra längre? Här är några praktiska tips.

Tips 1: Transportera försiktigt

Bär är ganska ömtåliga. Så när du handlar, se till att de inte blir mosade av andra inköp. Bären ska också transporteras högst upp i påsen på vägen hem, annars blir det bara mos hemma.

Tips 2: Sortera bären

Så logiskt, så ofta bortglömt: När du har köpt dina bär bör du först skilja agnarna från vetet. Med andra ord, ta bort alla bär som redan är lite mosiga eller som till och med har spruckit upp.

Sedan kan du äta de avrensade bären direkt eller – om de inte längre ser så vackra ut – använda dem till ett gott recept, som vårt.

TipsDet är bättre att ta bort stjälkar och blad precis innan du ska äta, då behåller bären sin smak bättre trots tvättning.

Tips 3: Tvätta med vinäger

Vinäger och bär? Låter ovanligt, men det fungerar! Fyll en stor skål med tre delar vatten och en del vit vinäger. Placera försiktigt bären i skålen så att de täcks helt.

Häll av vinägervattnet efter två minuter och skölj bären noggrant med kallt vatten tills vinägerlukten har försvunnit. Klappa sedan försiktigt bären torra.

Undantag: Denna metod lämpar sig särskilt väl för fasta bär som jordgubbar. Hallon är känsligare och bör sköljas först strax innan de ska ätas, så att de inte blir mosiga.

Tips 4: Förvara på rätt sätt

Om det är något som bär inte gillar, så är det för mycket fukt. Det är därför du bör vara uppmärksam på hur du förvarar dem. Det finns tre alternativ här:

1. Original plastbehållare: Behållarna har vanligtvis lufthål och är mycket lämpliga. Skölj kort med diskmedel och varmt vatten, torka och klä med hushållspapper. Häll sedan i bären och ställ in i kylskåpet.

2. Tupperware eller liknande behållare: Det är också en bra idé att använda hushållspapper här. Byt papper regelbundet så att det inte blir för fuktigt. Lägg bara på locket, stäng det inte ordentligt.

3. Stor, plan platta: Här har bären tillräckligt med utrymme och kväver inte varandra. Samma sak gäller för tallriken: lägg den i hushållspapper och ställ in den i kylen. Täck inte över tallriken med plastfolie.

Ett tips: Förvara bären i kylskåpet, gärna på nedersta hyllan. Där är det svalt och skönt och bären håller sig i upp till 5 dagar.

Alternativ: Frys in bär

Har du helt enkelt köpt för många goda bär och de hotar nu att bli dåliga? Det är inget problem alls! Med hjälp av din frys kan du på nolltid konservera bären i flera månader.

Så här fungerar det:

1. Tvätta och torka frukten och lägg upp den på en platt tallrik eller serveringsbricka.

2. Ställ in i frysen i två till tre timmar för att förfrysa. På så sätt undviker du att bären klibbar ihop senare.

3. Lägg sedan över bären i en lämplig behållare och förvara dem i frysen tills de ska användas.

Tips för smoothies och co.Om du vill använda bären i milkshakes eller fruktskålar kan du puréa dem, hälla dem i en iskubsform och frysa in dem. På så sätt har du praktiska portionsstorlekar redo!

Leave a Response