Kaffe är inte bara lite svart kaffe. Idag kan det drickas i många varianter – med mjölk, en grönsaksdryck, glass eller vispgrädde. Kaféet har ett riktigt brett utbud av alternativ på sin meny. Vi går dock ett steg längre och föreslår tillsatser som inte bara bidrar till den unika smaken, utan också tillför kaffet ytterligare vitaminer och mineraler. Upptäck våra recept.
Latte med gurkmeja
Gurkmeja är en växt i ingefärsfamiljen som kännetecknas av sin distinkta smak och arom. Växten innehåller curcumin, ett gul-orangefärgat pigment som har speciella egenskaper. Dess största fördelar anses vara antiinflammatoriska, förebyggande av matsmältningsstörningar och tarmsjukdomar, lindring av ledvärk och svullnad samt minskning av ”dåligt” kolesterol. Det är ett bevisat tillskott för att förbättra immuniteten och kan också användas för att göra kaffe med en originell smak.
Ingredienser:
- 1/3 kopp mjölk
- 1 espresso
- 1 tesked gurkmejapulver
- nypa kanel
- valfritt: socker eller honung eller lönnsirap
Beredningsmetod:
- Förbered ett högt glas och häll espresson i det. Skumma sedan mjölken tills den är varm.
- Blanda den färdiga mjölken med gurkmeja och kanel. Tillsätt slutligen socker eller – efter smak.
Rosa latte
En annan ingrediens som få skulle förknippa med kaffe är rödbetor. Med tillägg av denna grönsak med sin vackra, intensiva färg kan en så kallad rosa latte beredas. Hur förbereder man det och hur smakar kaffe med rödbetor?
Den till synes konstiga kombinationen kan överraska dig positivt. Kaffe med rödbetor kommer inte bara att glädja dig med sin ursprungliga färg, utan kommer också att ge dig vitaminer och antioxidanter. Att tillsätta rödbetor kan göra klassiskt kaffe ännu hälsosammare.
Ingredienser:
- 125 ml mjölk med 3,2% fett eller baristamjölk
- ¼ kopp rödbetsjuice (rödbetspulver kan ersätta juicen)
- 1 espresso
- 1 tesked lönnsirap eller honung
Beredningsmetod,
- Förbered ett högt glas och häll lönnsirap eller honung i det. Blanda mjölken med rödbetsjuicen och skumma den med en skummare.
- Under tiden brygger du en espresso och häller den i glaset med honungen eller sirapen. Tillsätt sedan mjölkskummet.
- Toppa det hela med frystorkade hallon eller jordgubbar, kanel fungerar också bra.
Iskaffe med vattenmelon och lime
Under varma dagar gillar vi att rädda oss själva med kalla drycker, särskilt iskaffe. Om vi också kombinerar kaffe med is och frukt kan vi fräscha upp våra kroppar mer effektivt. Vi rekommenderar att du kombinerar koffein med vattenmelon, som inte bara svalkar och smakar gott, utan också ökar blodcirkulationen.
Ingredienser:
- 2 skivor vattenmelon
- saft av 1/2 lime
- 4 isbitar
- 1 espresso
- 1 tesked lönnsirap eller honung
Beredningsmetod:
- Häll upp espresson i ett högt glas. Tvätta vattenmelonen, skala den och ta bort kärnorna.
- Mixa sedan is, vattenmelon, limejuice och en tesked honung eller lönnsirap i en mixer. Häll den mixade blandningen i kaffet.
Iskaffe med vinbär
Iskaffe passar också bra med andra frukter som inte alls är relaterade till kaffe. Vinbär, som de kallas, är ett originellt tillskott och det är värt att prova den här kombinationen eftersom den har många fans. Vinbären ökar hälsovärdet i den koffeinhaltiga dryck som polackerna älskar. Dessa oansenliga, små frukter innehåller många vitaminer och stärker kroppens immunförsvar.
Ingredienser:
- En handfull vinbär
- ett glas kall mjölk (komjölk eller växtmjölk)
- 70 ml kall espresso
- en tesked honung
Beredningsmetod:
- Förbered ett högt glas och häll espresso i det. Tvätta vinbären och rosta dem med honung.
- Efter stekning, sila dem genom en sil och häll massan i koppen med kaffet.
- Skumma mjölken och tillsätt den i glaset. Häll slutligen långsamt, gärna med en sked, det kalla kaffet i glaset.
Kaffe med jordnötssmör
Den som älskar ovanliga smaker kommer också att uppskatta kaffe med jordnötssmör. Jordnötssmör har många värdefulla näringsmässiga egenskaper. Bland annat uppskattas det för sin rikedom på omättade fettsyror, som sänker det dåliga kolesterolet, och sitt fiberinnehåll, som ökar ämnesomsättningen. Nötter innehåller också vitaminer och mineraler, bland annat magnesium och järn, som förebygger blodbrist. Jordnötssmör innehåller också växtsteroler och fytoöstrogener, som förbättrar hjärt-kärlfunktionen och har cancerhämmande effekter.
Ingredienser:
- 1/2 kopp starkt kaffe
- 3/4 kopp mjölk (valfritt)
- agave sirap
Beredningsmetod:
- Värm upp mjölken med jordnötssmöret i en liten kastrull. När den är uppvärmd, men inte kokande, mixa innehållet i en mixer till en slät pasta.
- Förbered ett högt glas och häll det bryggda kaffet i det. Tillsätt sedan det mixade smöret och mjölken i kaffet.
- Tillsätt slutligen agavesirapen och rör om.
Latte med spirulina
Spirulina är en typ av cyanobakterier, en blågrön alg som tros vara en av de äldsta livsformerna på jorden. Detta helt naturliga superlivsmedel har i åratal varit känt för sina speciella hälsoegenskaper, inklusive förstärkning av immunsystemet, antiinflammatoriska effekter och skydd mot bakterie- och virusinfektioner. Spirulina ökar också produktionen av röda blodkroppar och förhindrar därmed utvecklingen av anemi.
Ingredienser:
- 1/3 kopp mjölk
- 1 espresso
- valfritt: socker, honung, lönnsirap
Beredningsmetod:
- Förbered ett högt glas och häll espresson i det. Skumma sedan mjölken, antingen varm eller kall.
- Blanda den färdiga mjölken med spirulina så att skummet inte går sönder.
- Tillsätt slutligen spirulina- och kaffemjölksblandningen, socker eller honung efter smak.