Varmt väder och intensivt solljus är ingen liten utmaning för våra krukväxter. Bladen på växter som står på eller nära fönsterbrädan blir ofta brända. Det är då det lönar sig att ta fram antistressprodukter för att rädda våra älskade växter. Vi ger dig råd om vad de är, hur de fungerar och hur du ska använda dem.

Antistresspreparat för växter kallas också biostimulanter. De innehåller specifika ingredienser som hjälper våra arter att klara av biotisk och miljömässig stress. Detta kan vara torka, överskott av vatten, extrema temperaturer eller mekanisk skada. Vi rekommenderar vad antistressprodukter innehåller och hur man använder dem.

Vad innehåller anti-stressprodukter för växter? Dessa ingredienser kommer att rädda dina blommor

Anti-stress preparat är en oumbärlig del av varje trädgårdsmästares utrustning. De hjälper till att eliminera symtom på olika typer av stress för våra växter. På sommaren är naturligtvis de farligaste värmeslag, uttorkning och även vattenloggning, när vi ger våra växter för mycket vatten under den torra säsongen i ett försök att hjälpa dem.

Antistresspreparat har sin effekt tack vare vad de innehåller. Här är ingredienserna som räddar våra växter:

  • Vitaminer – närvaro vitaminerna B1, B6 och E är extremt viktiga för växternas hälsa och utveckling. De stöder fotosyntesen och metaboliska processer. Dessutom hjälper de till att neutralisera fria radikaler som produceras till följd av stress.
  • Växthormoner – även kända som fytohormoner – hjälper till att reglera växternas tillväxt och utveckling. När det gäller antistresspreparat är deras mål att främja artens anpassning till förändrade miljöförhållanden. Dessutom stimulerar de regenerativa processer.
  • Aminosyror – Dessa spelar en nyckelroll i växternas ämnesomsättning. De hjälper växter att syntetisera proteiner och stöder samtidigt deras förmåga att regenerera snabbt samt att anpassa sig till stress.
  • Växtextrakt – Extrakt från sjögräs och andra växter som är rika på bioaktiva ämnen tillsätts vanligtvis till preparat. De är rika på vitaminer, fytohormoner och mineraler. Tack vare dem ökar växternas immunitet.
  • Mikronäringsämnen – t.ex. zink, mangan, järn, bor och koppar. De är nödvändiga för att enzymerna ska fungera korrekt och för de metaboliska processerna i växterna.
  • Humus- och fulvinsyror – är organiska föreningar som har en positiv effekt på markstrukturen, främjar en sund rottillväxt och ger tillgång till näringsämnen. De har en viktig funktion i formuleringar eftersom de hjälper växter att hantera stress och förbättra näringsupptagningen.

Hur fungerar antistresspreparat för växter? De har många funktioner

Antistresspreparat stöder växternas naturliga försvar, stimulerar regenerering och tillväxt och ökar fotosyntesens aktivitet tack vare sin rika sammansättning.

Dessutom stärker antistresspreparaten växternas naturliga försvarsmekanismer. Detta gör dem mindre mottagliga för cellskador och mer benägna att överleva ogynnsamma förhållanden. Dessutom, tack vare växthormoner och aminosyror, är processen för celldelning och proteinsyntes snabbare, så att växter kan återhämta sig från skador mycket snabbare. Detta är särskilt användbart under värme och mekanisk stress.

Dessutom hjälper antistresspreparat för växter till att reglera vattenbalansen. Abscisinsyra, som ofta finns i dem, främjar transpiration och upprätthållandet av tillräckliga hydreringsnivåer under torka. Detta gör att våra växter mycket bättre kan överleva extrema väderförhållanden, inklusive värme.

Dessutom förbättrar humus- och fulvinsyra jordens förmåga att hålla kvar vatten, vilket gör att växterna kan ta upp näringsämnen mer effektivt genom växtrötterna. Som ett resultat kommer våra arter att vara mer motståndskraftiga och få bättre näring.

Använda antistressprodukter för växter. Vad ska man vara medveten om?

Antistresspreparat för växter säljs vanligtvis i form av koncentrat. De måste därför spädas ut före användning. Läs dock etiketten på produkten i förväg för att se till att rätt förhållande används.

Spraya sedan den utspädda produkten på båda sidor av bladen. Upprepa behandlingen var 2-3:e vecka beroende på växtens behov och stressförhållandena.