Tomatsäsongen är i full gång och vi kan äta oss mätta på dem. De är som godast nu, de har massor av smak, de är saftiga och köttiga. Vi vill gärna att de ska vara så så länge som möjligt, och idag ska vi berätta hur du förlänger dina tomaters färskhet. Lägger du dem i kylen? Inte alltid den bästa idén.

Om tomaterna i din trädgård redan börjar bli röda ser du säkert fram emot det överflöd av tomatprodukter som snart kommer att översvämma din källare eller ditt skafferi. Sådana mogna röda tomater smakar dock bäst råa, i sallader eller på en smörgås. Vad kan vi göra för att förhindra att våra välsmakande tomater förstörs för snabbt? Vi har ett tips till dig.

Hur förlänger du tomaternas livslängd? Gör inte det

Det första vi vill berätta om är att skörda tomater, för du kan redan göra ett misstag i detta skede. Om du skördar tomater, behåll stjälkarna. När tomaterna har en stjälk kommer de att förstöras mycket långsammare. Skala stjälkarna omedelbart innan du äter tomaterna eller använder dem i ämnen, till exempel hemlagad puré. Samma sak gäller när du handlar. Försök alltid att köpa tomater på gren eller vanliga men med stjälk.

Du behöver inte heller tvätta nyplockade tomater så snart du tar hem dem. Om du inte tänker äta eller bearbeta dem direkt kan tvättning leda till att tomaterna förstörs snabbare genom att vatten avdunstar. Detsamma gäller för förvaring av tomater i plastbehållare – det är nästan 100 % säkert att våra tomater kommer att börja skrumpna eller till och med mögla efter två dagar.

Tomater i kylen – ja eller nej?

Många människor hävdar att tomater inte ska förvaras i kylen på grund av den låga temperaturen gör att de slutar mogna och förändrar köttets konsistens. Detta är dock korrekt för omogna eller medelmogna tomater. Dessa förvaras bättre på köksbänken (vissa människor lägger medvetet omogna tomater på fönsterbrädan för att mogna i solljus).

Saftiga röda tomater kan å andra sidan förvaras i kylskåpet. Då skyddas de mot flugor, som samlas kring tomaternas söta doft och sedan äter av dem, vilket påskyndar jäsningsprocessen. En annan anledning till att förvara mogna tomater i kylskåpet är kylan, som stoppar förstöringsprocessen.