Du kan bara njuta av färska säsongsgrönsaker under några månader på året. Det finns sätt att bevara sin smak längre. Frysta gröna bönor kommer att behålla sin läckra smak, fasthet och fullhet av näringsämnen. Det är dock värt att förbereda det ordentligt.

Hur fryser man gröna bönor? Det är ett av de bästa sätten att njuta av denna säsongsgrönsak året runt. Vid första anblicken kan det verka som en enkel process, men det finns några viktiga saker att tänka på.

Hur fryser man gröna bönor? De behåller sin smak längre

Det är bäst att börja processen med att frysa gröna bönor genom att tvätta, rengöra och skära bort ändarna. Du kan bryta dem i bitar direkt. Det rekommenderas inte att lägga tvättade grönsaker i frysen utan blanchering, dvs. värmebehandling. Det är bäst att koka bönorna kort för att bevara deras smak. Lägg dem helt enkelt i kokande vatten i fem minuter.

Låt sedan grönsakerna rinna av och kyl dem i kallt vatten. Då behåller de sin färg och smak. Vi rekommenderar att du torkar bönorna med en pappershandduk innan du förvarar dem i frysen. Slutligen är det bara att skiva dem och lägga dem i påsar eller lufttäta behållare i frysen. Du kan använda grönsaker som tillagats på det här sättet i upp till nio månader.

Gröna bönor – Pris. Är det värt att frysa?

Att frysa grönsaker ordentligt ger dig möjlighet att njuta av dem året runt. Ibland uppstår dock frågan om det är bättre att göra det själv eller köpa färdigt. Det är viktigt att komma ihåg att säsongen för gröna bönor är relativt kort. Färska bönor kan avnjutas från juni till slutet av september. För närvarande betalar vi cirka 3,50-5 euro per kilo. En 450-gramsförpackning med frysta gröna bönor kostar dock mellan 1 och 2 euro.