Du kommer säkert ihåg att tvätta händerna innan du tar en saftig vattenmelon, men räcker det? Å ena sidan är det rekommenderat att tvätta alla frukter och grönsaker, men å andra sidan står vi inför ett hårt melonskal som vi inte äter. Och om vi inte äter det, varför ska vi då tvätta det?
Vad gör du innan du skär av en bit saftig vattenmelon? Skickar du den till en snabb dusch, eller börjar du genast vifta med en kniv? Precis som med bananer är det viktigt att tvätta skalet på frukten noggrant i förväg. Se här varför.
Måste meloner tvättas innan de äts?
Som en tumregel är det obligatoriskt att tvätta både grönsaker och frukter med ätbara skal och de som du planerar att skala. Således bör inte bara äpplen eller päron utan även bananer och meloner behandlas med vatten. Denna metod är relaterad till livsmedelssäkerhet. Det minskar risken för att smuts och mikrober överförs från skalet till fruktköttet.
Behov vet också att på skalet av melon med rester av bekämpningsmedel kan hittas. Dessa tränger inte in i köttet, men om du inte tvättar skalet kommer smutsen på skalet att överföras till dina händer, din kniv eller tallrik och hamna i munnen. Det är också viktigt att komma ihåg att smuts och bakterier kan överföras från det otvättade skalet på melonen till det ätbara skalet på frukten bredvid. Det är också viktigt att tvätta ekologiskt odlad frukt och grönsaker.
Hur tvättar man frukt på rätt sätt?
Hygienisten rekommenderar att frukt och grönsaker inte ska tvättas kort och ytligt, utan noggrant genom att gnugga eller skrubba deras ytor under en ström av rinnande vatten och produkter med hårdare, grövre skal kan skållas med kokande vatten eller skrubbas med en ren borste när de tvättas under rinnande vatten vatten. Vatten med bordssalt, citronsaft, citronsyra eller vinäger kan också användas för att skölja frukt och grönsaker.