De flesta recept som använder potatis börjar på samma sätt: ”Du börjar med att koka dem”. Varje detalj har betydelse för slutresultatet. När ska man salta potatisen för att den ska bli smakrik?

Potatis är en stapelvara i många rätter idag. Många människor kan inte föreställa sig en söndagslunch utan dem. Oftast serveras den till kött och grönsaker. Men det verkar inte finnas någon ände på hur de tillagas och serveras. För att tillaga alla typer av basrätter, från mos till sallad, måste vi behärska konsten att laga potatis ordentligt.

Hur ska potatis tillagas? Tiden är av avgörande betydelse

Att koka potatis på rätt sätt är en av de grundläggande färdigheter vi bör behärska i köket. När de är kokta är de mjukare, saftigare och roligare att äta. Men allt ligger i detaljerna. Var noga med att tärna de större potatisarna för att säkerställa jämn tillagning.

Tillagningstiden varierar beroende på potatisens storlek:

  • Nya potatisar behöver 10-12 minuter
  • Små potatisar är kokta på 15-20 minuter.
  • Större potatis skuren i kuber kommer att koka i 30-40 minuter.

Hur mycket salt behöver potatis? Hoppa inte över detta matlagningssteg

Salt reagerar olika med olika livsmedel. Till exempel bör svampar inte saltas för tidigt i tillagningsprocessen eftersom de riskerar att få en hård konsistens. När det gäller potatis behöver man däremot inte vara så orolig. Det är bäst att salta vattnet innan du slänger i potatisen och vattnet redan kokar. Att göra detta innan du slänger i huvudingrediensen är ett viktigt steg för att ge dem smak. En bra tumregel är att använda en tesked salt för varje 0,5 kg kokt potatis.