Har du lyckats odla vackra vitlökslökar i din trädgård? Nu måste du ta hand om att lagra dem ordentligt. Om du gör det fel kommer grönsakerna att förlora sin fräschör och börja ruttna. Är du rädd att allt ditt arbete kommer att gå till spillo? Ta reda på hur du förvarar vitlök så att den inte förstörs.

Vitlök är en utmärkt ingrediens i många rätter. Förutom smaken innehåller den många värdefulla näringsämnen som bidrar till att våra kroppar fungerar som de ska. En bra lösning är att odla din egen vitlök i trädgården. Hur förvarar man den?

Vad får vitlök att ruttna? Om du vill att dina grönsaker ska hålla sig färska, undvik

Vitlök är inte en känslig växt, men det finns fyra faktorer som kan påverka dess färskhet negativt. Den viktigaste av dessa är Luftfuktighet. När det kommer in i grönsakerna bidrar det till en snabb utveckling av mögel och förstör hela skörden. Det bidrar också till att förstöra grönsaker felaktig temperatur. Om den är för hög kommer vitlöken att börja gro och bli otjänlig för konsumtion.

När grönsaker tar du bort tillgången till frisk luft, vilket stör cirkulationen och orsakar fuktuppbyggnad. Därför kan de inte förvaras i ett rum utan fönster och utan ventilation. Den sista faktorn är mekanisk skada, som uppstår under skörden. En skadad vitlöksbeläggning är mottaglig för patogener och kan leda till förstörelse.

Hur man lagrar vitlök så att den inte förstörs? Några tips kommer att rädda din skörd

Vitlök, liksom lök, måste ligga på sängen i några dagar efter grävningen så att huvudena kan torka ut. Därefter efter rengöring, binda grönsakerna i bladen och häng dem på en luftig plats i 3-4 veckor. Vitlök är lämplig för förvaring när stjälkarna och rötterna är torra.

  1. Korgar eller trälådor. För att förhindra att grönsakerna förstörs, klä behållarna med papper. När du fyller dem med vitlök, lämna dem oskyddade och ställ dem åt sidan på en plats med jämn temperatur (helst 12-15 grader).
  2. Stickade väskor. Specialstickade fickor av naturrep är ett utmärkt ställe att förvara torkad vitlök på. Det är en bra idé att hänga dem högre upp så att de inte kommer i kontakt med marken.
  3. Flätor av vitlök. Denna metod fungerar bra för vitlök med långa stjälkar. Efter flätning, häng dem på en torr plats och riv av enskilda huvuden om det behövs.