Tips för hemmet

Ris som tillagats i en plastpåse orsakar följande risker i din kropp

Råkar du koka ris i en påse? Du kanske är intresserad av att veta att det inte är ett särskilt hälsosamt alternativ. Vetenskapliga studier har äntligen bekräftat vad du kanske länge har misstänkt.

En kultur av konsumtion Ris i Slovakien är inte lika starkt som i länderna i Fjärran Östern, men vi äter fortfarande ganska mycket av det med europeiska mått mätt. Detta är mycket bra, eftersom dessa vita korn är ett stort stöd för hälsan och kroppens korrekta funktion. Det finns bara ett litet problem. Helt plötsligt bestämde sig risproducenterna för att sälja det i en ovanlig form: uppdelat i plastpåsar. Många människor gillade inte det här spelet från början.

Att kasta plast med mat i kokande vatten verkar vid första anblicken vara en idé från kategorin – milt uttryckt – värdelös. Speglar våra rädslor verkligheten? Ja, tyvärr. Vetenskapliga studier bekräftar detta. Deras resultat har slutligen bekräftat det oundvikliga för oss. Att koka ris i plastpåsar är helt enkelt ohälsosamt.

Ris med tillsatt plast

Även ris som inte har förpackats i påsar utan är dålig kvalitet, har en sammansättning som knappast kan berömmas. Enligt vetenskapliga studier innehåller sådant fint ris ofta mikropartiklar av plast: polyeten, polypropen och polyetylentereftalat. Att lägga det i plastförpackningar är redan ett riktigt brott.

Särskilt när man värmer upp plastkassar som är förseglade i dem, kemikalier migrerar. Situationen blir riktigt dålig för kroppen när något fett hamnar i en gryta med sådant kokande ris. Bara lite olja räcker för att enkelt lösa upp kemikalierna i plasten, och till middag har vi risotto med Bisfenoler.

Ris i fickan. Vilka är riskerna?

Konsekvenserna av att regelbundet äta ris kokt i en påse kan vara riktigt allvarliga. Enligt forskare kan vi bland annat tala om negativa effekter på hormonbalansen, sjukdomar i könsorganen och fertilitetsproblem.

Så hur ska vi koka ris? Bortsett från att bli av med påsarna finns det en sak att tänka på. Det är bäst att lägga partiklarna i mindre vatten än vi är vana vid. På så sätt ”flyr” inga hälsofördelar och vi kan njuta av deras gynnsamma effekter på kroppen. För en kopp granulat behöver vi bara cirka 1,5 koppar vatten. Naturligtvis måste vi vara försiktiga så att vi inte bränner det!

Leave a Response