Bananer har gjort ett perfekt hem i våra kök. Under årens lopp har de gått från att vara ett enkelt mellanmål till en stapelvara i många desserter, inklusive dietvänliga varianter av populära tårtor eller krämer. I dag är det svårt att föreställa sig ett liv utan söta bananer. Men det är inte alla som bör ta dem. Se varför de inte är allas frukt.
De hjälper till att upprätthålla ett hälsosamt matsmältningssystem, innehåller en betydande mängd kalium, ger energi och används rikligt i matlagningen. Ingen behöver övertygas om bananer. Tyvärr, trots de många fördelarna med att äta bananer, finns det också kontraindikationer. Inte alla bör inkludera bananer i sin kost.
Vem bör inte äta bananer?
Bananer är en rekommenderad kostingrediens på grund av deras många egenskaper samt deras smak och konsistens. Det är dock inte alla som bör inkludera bananer i sin kost. Detta inkluderar personer med fruktosintolerans. Bananer är en källa till en stor mängd av detta fruktsocker, så personer med fruktosintolerans kan uppleva magbesvär efter att ha ätit bananer. Naturligtvis bör bananer inte heller konsumeras av personer som är allergiska mot denna frukt.
Bananer rekommenderas inte för diabetiker. Frukten innehåller mycket enkla sockerarter och har ett högt glykemiskt index. Mogna bananer har ett högre glykemiskt index, medan ljusgröna eller gula bananer kan tillåtas i kosten för diabetiker under vissa förhållanden (naturligtvis beror allt på ditt hälsotillstånd, så det är bäst att rådfråga din läkare). Det är dock viktigt att ingen frukt i en diabetikers kost får utgöra en separat måltid. Dessutom bör personer med njursjukdom inte sträcka sig efter bananer. Vid njursjukdom bör intaget av kaliumrika livsmedel begränsas.
Människor varnas också för att äta bananer på fastande mage. Denna frukt kan vara en del av frukosten, men om den äts ensam kan den orsaka hungerkänslor under hela dagen. Det är sant att denna frukt ger en snabb mättnadskänsla, men den behåller inte denna effekt länge. Och när energinivåerna sjunker snabbt kommer tröttheten och hungern. Om du vill äta bananer till frukost ska du därför kombinera dem med proteiner och fetter.
Den svarta änden av bananer. Är det skadligt?
Många myter har uppstått kring bananens spets. Enligt dem ska denna del av frukten innehålla parasiterna Giardia lamblia, spindlar eller deras ägg, alla slags bakterier, toxiner och till och med bekämpningsmedel. Allt detta låter oroande och uppmuntrar verkligen inte till banankonsumtion.
Bananens spets är den äldsta delen av frukten, och det är från denna del som frukten växer där blomman tidigare satt. Det finns inga parasiter, bakterier eller spindlar i dessa blommor. Det är sant att en särskild spindelart som heter Heteropoda venatoria finns på bananplantager, men den lägger inte ägg i bananblommor.
Det är sant att bananer kan vara en källa till infektion med lambliasis, liksom salmonella eller andra farliga patogener. Men i motsats till vad många tror finns dessa inte i bananens spets, utan på skalet. Det finns därför inget behov av att skära av bananens spets, eftersom denna del av frukten varken är skadlig eller giftig. Hela den inre delen av bananen kan ätas med nöje på ett villkor – för att säkerställa att frukten inte äventyrar vår hälsa bör bananskalet tvättas noggrant före konsumtion.