Kan hemligheten bakom ett långt liv ligga gömd i en kopp av din favoritdryck? Resultaten av en studie i en av zonerna för lång livslängd tyder på att kaffe och te kan hålla dig vid god hälsa i många år.
Grekisk zon för lång livslängd
Studien, som publicerades i tidskriften Vascular Medicine, fokuserade på invånare Ikaria, den grekiska ön där människor lever längst i världen. Gerasimos Siasos, läkare och professor vid Atens medicinska universitet, och hans kollegor ville undersöka hur äldre människor dricker kaffe och hur det påverkar hälsan. Forskarna var fascinerade av hur öborna lyckats upptäcka hemligheten bakom ett långt liv. Medan endast 0,1 procent av européerna blir över 90 år, är siffran på Ikaria så hög som 1 procent.
Forskarna har fokuserat på kaffe eftersom tidigare studier har visat att måttlig kaffekonsumtion kan minska risken för kranskärlssjukdom. Detta berodde på att ämnen i kaffe påverkade endotelet, det cellager som omger blodkärlen och som påverkas av våra levnadsvanor och åldrandeprocessen. Omvänt publicerades 2009 en studie som visade att hög konsumtion av kaffe, koffeinfritt kaffe och te var förknippat med en lägre risk för diabetes.
Hälsohemligheter i Ikaria: grekiskt kaffe
Forskarna genomförde en studie på en grupp av 142 Ikaria-bor (71 kvinnor och 71 män) över 65 år som hade tillbringat hela sina liv på ön. De analyserade deltagarnas hälsodata (inklusive diabetes och högt blodtryck) och deras livsstilsvanor, kaffedrickande och endotelfunktion. De undersökte alla typer av kaffe som deltagarna konsumerade. Det som var överraskande var att mer än 87% av deltagarna drack bryggt grekiskt kaffe dagligen. De som drack mer grekiskt kaffe hade bättre endotelfunktion jämfört med dem som drack andra typer av kaffe.
Även hos personer med högt blodtryck var kaffedrickande förknippat med bättre endotelfunktion, utan någon negativ effekt på blodtrycket. Så här sammanfattade professor Gerasimos Siasos resultaten av studien: ”Bryggt grekiskt kaffe, som är rikt på polyfenoler och antioxidanter och innehåller måttliga mängder koffein, verkar ge fördelar jämfört med andra kaffedrycker.” Denna information ger nya bevis på sambandet mellan kardiovaskulär hälsa och kost.
Vad innehåller grekiskt kaffe?
Först av allt polyfenoler. Dessa är kraftfulla antioxidanter, som hjälper till att neutralisera fria radikaler i kroppen, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar och cancer. Dessutom har klorogensyra, som har antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper som kan hjälpa till att reglera blodsockernivån och minska risken för diabetes. Sammantaget kan antioxidanterna i kaffe hjälpa till att skydda celler från skador och minska inflammation.
Dessutom diterpener, som finns i ofiltrerat kaffe, till exempel grekiskt kaffe, och kan ha anticancer och antiinflammatoriska Egenskaper .
Grekiskt kaffe kännetecknas av sin måttliga koffeinhalt. Det är därför milt stimulerande och kan förbättra koncentrationen, humöret och den fysiska prestationsförmågan.
Hur bryggs grekiskt kaffe?
För att göra grekiskt kaffe behöver du nymalet grekiskt kaffe (mycket finmalet), vatten och eventuellt socker. Använd en briki, en speciell kaffekanna i koppar eller mässing, och en liten espressoliknande kopp. För en kopp kaffe häller du cirka 60 ml vatten i brikin. För varje 60 ml vatten tillsätter du en hel tesked kaffe, och om du vill ha ditt kaffe sött kan du tillsätta lite socker eller honung. Rör om försiktigt så att kaffet och sockret löses upp.
Ställ sedan brikin på en svag eld och värm långsamt utan att röra om. När kaffet börjar stiga och bilda ett skum (kallas kaimaki), ta bort brikin från värmen och se till att kaffet inte kokar. Häll försiktigt upp kaffet i koppen och försök att hålla skummet på toppen. Vänta en stund tills sedimentet sjunker till botten av koppen och kaffet är klart att dricka.
Vilken typ av te dricker grekerna?
Kaffe är inte det enda grekerna lever på. De dricker också en mängd olika teer, men en av de mest karakteristiska och populära är Berg Te, känd som ”tsai tou vounou” (τσάι του βουνού). Detta te kommer från örter som växer i de grekiska bergen, särskilt från släktet Sideritis, och det kallas ofta för bergste. Det skördas i Greklands bergsområden, särskilt på höjder över 1 000 meter.
Det har en delikat örtig smak och arom. De torkade grågröna stjälkarna och bladen med små gula blommor täcks med kokande vatten och får dra i några minuter. Den kan drickas ensam eller med tillsats av honung och citron.
Bergste är uppskattat för sina antiinflammatoriska, antioxidativa och immunförsvarshöjande egenskaper. Det används också som matsmältningshjälpmedel och för att lindra förkylningar. Andra populära teer i Grekland är myntate, kamomillte och olika örtblandningar, som ofta dricks för sina hälsofrämjande och avslappnande egenskaper.