Frysning av frukt är ett av de bästa sätten att bevara mat. Tack vare det kommer frukten inte att förlora sina värdefulla hälsoegenskaper och vi kommer att kunna njuta av dess utsökta smak under lång tid. De måste dock förberedas ordentligt för frysprocessen. Hur gör man det? Vi kommer att ge dig råd om hur du fryser frukt steg för steg.

I princip är alla säsongsbetonade frukter lämpliga för frysning. På så sätt kan vi njuta av deras goda smak mycket längre. Hallon, blåbär, björnbär, jordgubbar, päron eller aprikoser kan läggas i frysen när de är färska och komma till nytta vid andra tillfällen. Men för att de ska behålla sin smak och sina hälsofördelar måste de förberedas ordentligt för infrysning. Hur gör man? Vi förklarar.

Fryst frukt steg för steg. Hur förbereder man frukt för frysning?

Frysning av frukt är ett populärt sätt att förlänga dess hållbarhet. Du måste dock välja rätt och sträva efter färska, mogna och oskadade exemplar. Frukten ska tvättas och torkas noggrant för att förhindra att den fastnar och bildar isiga klumpar. Den exakta beredningen av frukten beror på dess typ. Vissa frukter måste t.ex. urkärnas eller skalas. Äpplen och päron måste t.ex. rensas från stjälkar och skäras i mindre bitar.

Många människor gör det vanliga misstaget att stapla dem platt ovanpå varandra. Detta kan dock bara leda till att de klibbar ihop. Det är en bra idé att placera frukterna på en plan yta (t.ex. en bricka) så att de inte rör vid varandra. På detta sätt bör de placeras i frysen i några timmar, och först när de har härdat helt bör de placeras i lufttäta påsar eller behållare avsedda för frysning.

Fryst frukt – hur länge håller den sig ätbar?

Fryst frukt kan förvaras i upp till ett år. Den kan användas så länge, t.ex. för att göra kompott, som fyllning i kakor eller som ingrediens i pannkakor. Det är bara viktigt att de fickor eller behållare som de förvaras i är lufttäta.

Vi måste också se till att temperaturen i frysen hålls på en konstant låg nivå. Helst bör den vara -18 grader Celsius eller ännu lägre. Det är också bra att signera rätt förpackning. Om du signerar med frysdatum blir det lättare att hantera ditt lager. Du kommer inte att glömma när du frös in frukten och du vet när den ska användas.