Innehållsförteckning
Smörjer du också in dig flitigt med kräm i det här vackra vädret? Bäst att du inte gör det, om du inte vill få en obehaglig – och ohälsosam! – solbränna. Med hatt, solkräm och skyddskläder är du väl rustad.
Men hur är det med hundar? Hur kan vi skydda våra husdjur från solen? Och hur känner man igen solbränna hos hundar? Ta reda på det här.
Är solbränna skadligt för hundar?
Solbränna innebär stora risker för hundar, precis som det gör för oss människor. Bortsett från att solbränna, inklusive blåsor, är ganska smärtsamt, skadas också det översta hudlagret. Risken för infektioner ökar.
Men det är inte allt. Hos både människor och djur ökar risken för att utveckla hudcancer enormt för varje solbränna. Risken för tumörer är också större. Vi bör därför göra vårt bästa för att undvika UV-skador.
Var kan hundar bli solbrända?
Du kanske tror att tjock päls skyddar hundar på samma sätt som våra kläder. Det gör den till viss del, men vissa områden är inte eller knappt täckta. Huden är mycket känslig på dessa områden.
Enligt ovan påverkar detta främst
- Näsan (nässpegel och främre nosparti)
- Läppar
- Insidan av öronen
- Fläckiga fläckar på magen
- Inre delen av låren
- Anal- och könsorgan
Vilka hundar är särskilt utsatta för risk?
Även om alla hundar i princip kan bli solbrända måste man vara särskilt försiktig med djur som har dessa egenskaper:
- Vit/ljusfärgad päls
- Ljusa/rosa näsor
- Kort päls
Det finns också en ökad risk för unga hundar och valpar, eftersom deras hud fortfarande är mycket känslig.
Även kort snut Hundar, t.ex. mopsar, har en viss risk för solbränna. Detta beror på att de ofta inte kan hålla nosen tillräckligt fuktig. Den blir sprucken och därmed mer känslig.
Enligt detta, i synnerhet raser som Dogo Argentino, vita bulldoggar, dalmatiner, boxrar, whippets och beaglar är i riskzonen. Men naturligtvis är inte heller alla andra hundraser förskonade från brännskador.
Hur känner du igen solbränna hos hundar?
Visst, vi vet hur solbränna ser ut på oss människor. Men hur känner vi igen brännskador hos hundar? Tydliga tecken är:
- Rödfärgade hudområden som påminner om inflammation
- Fjällning eller skorpbildning
- Klåda och smärta, hunden slickar eller kliar sig oftare
- Vid mycket svår solbränna: blåsbildning
Mer läsmaterial:
Förebyggande av solbränna hos hundar
För att även din hund ska kunna njuta av solen i fulla drag bör du vidta följande skyddsåtgärder. Solbränna har inte en chans:
Undvik solen
Det är faktiskt ganska självförklarande, men det är också den mest effektiva metoden mot solbränna: om möjligt, skjut upp dina promenader till morgon- och kvällstimmarna. På så sätt undviker du den värsta värmen och förebygger brännskador.
Läs också:
Om du befinner dig i solen bör du alltid använda ett skuggig platsunder ett träd eller ett paraply, till exempel. På så sätt kan dina husdjur söka skydd om det blir för varmt för dem.
Använd solkräm
Solkräm är också ett alternativ för mycket känsliga hundar. Den ska helst vara speciellt framtagen för hundar, t.ex. *. Egen kräm är i allmänhet inte lämplig, eftersom hundar gärna slickar på krämer och vissa ingredienser naturligtvis inte är idealiska.
I nödfall kan du även använda en solkräm för människor. Denna får dock inte innehålla parfym, silikon eller para-aminobensoesyra. Detta är ofta fallet med solkrämer för barn och krämer för känslig hud.
Klipp (inte) pälsen
Även om det är välmenande är kortklippt päls inte alltid ett bra val för att göra sommaren mer uthärdlig för din hund. Å ena sidan skyddar den mot kyla, men samtidigt skyddar den också mot solens skadliga strålar – särskilt underpälsen.
För vissa djur kan det dock vara vettigt att minska mängden päls. Detta kan vara särskilt värdefullt för mycket pälsklädda raser eller gamla hundar. Det är bäst att prata med din veterinär om vad som är bäst för din hund.
Skydda dig mot strålning
Om du reser under långa perioder på dagen under sommaren kan kläder med UV-skydd (*) också vara användbara. Denna metod bör du dock främst använda när det inte är alltför varmt ute men solen ändå kan orsaka skador.
Detta beror på att värme byggs upp under kläderna och dina husdjur kan snabbt bli ganska varma. UV-kläder är idealiska, till exempel för vandringar i de höga bergen. Här är strålningen hög, men temperaturerna är lätta att uthärda.
Första hjälpen vid solbränna hos hund
Om din hund trots alla försiktighetsåtgärder har fått en solbränna bör du agera snabbt. Vi vill ju trots allt bespara djuren onödigt obehag!
1. Ta med hunden in i skugganFör det första bör du ta bort hunden från solen och sätta den på en sval, skuggig plats. Här kan du sedan ta hand om den fortsatta behandlingen.
2. Kyl fläckarnaKalla kompresser eller kallt vatten är bra sätt att lindra solbrännan på ytan. Se till att du inte använder iskallt vatten eller ens isbitar!
3. Lugnar hudenSpeciella salvor vårdar den skadade huden och ser till att den inte torkar ut. Du måste dock se till att hunden inte slickar bort krämen igen omedelbart.
4. Skydda platsenSolbränna kliar ofta fruktansvärt. Naturligtvis kommer din hund då att försöka klia de drabbade områdena. Men du måste hindra din hund från att göra detta, eftersom huden ändå redan är skadad.
4. Observera symptomen: Om hunden visar tecken på cirkulationssvårigheter eller till och med kräkningar kan det förutom solbränna även röra sig om solsting. I så fall bör du omedelbart uppsöka veterinär!
När ska man gå till veterinären?
Vid svåra brännskador måste du alltid kontakta en veterinär. Solbrännan kommer att undersökas av en läkare och vid behov kommer antiinflammatorisk medicin att ordineras för att förhindra infektion.
Men det kan också vara vettigt att gå till veterinären om solbrännan är mild. För klåda och smärta behöver verkligen inte vara det. En professionell kan ofta hjälpa till med salvor och liknande.